Obiskovalce pritegnejo zgodbe

September je v Pilonovi galeriji tradicionalno v znamenju Vena Pilona. Ob 119. obletnici njegovega rojstva so pripravili voden ogled po prenovljeni stalni zbirki umetnikovih del, jutri pa bodo predstavili knjigo Listi z roba. Galerija želi privabiti obiskovalce tudi z novimi interpretacijami, povezanimi z zanimivimi zgodbami iz umetnikovega življenja.

Ob letošnji obletnici so prenovili  stalno  zbirko del Vena 
Pilona, ki je  temelj  galerije. Foto: Alenka Tratnik
Ob letošnji obletnici so prenovili stalno zbirko del Vena Pilona, ki je temelj galerije. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Obletnici umetnikovega rojstva in smrti (22. september 1896 - 23. september 1970) letos minevata v znamenju prenove stalne zbirke del Vena Pilona, ki je temelj Pilonove galerije.

Kot pojasnjuje v. d. direktorice galerije Tina Ponebšek, je vsaka prenova stalne zbirke tvegan, a tudi dobrodošel poseg, ki pa se nikoli ne zgodi brez razloga. “Ob letošnji obletnici smo se odločili, da ponudimo obiskovalcem nekaj novega, tudi tistim, ki so pri nas že bili. Ker v tem času v Ajdovščini gostimo mednarodni bienale akvarela Castra, smo iz obsežne zapuščine v osrednji razstavni prostor umestili izbor Pilonovih akvarelov. Gre za devet akvarelov iz serije, ki jo je umetnik ustvaril med prvo svetovno vojno v ujetništvu v Rusiji. Dela nam odkrivajo njegovo nežnejšo, subtilnejšo plat, za razliko od kasnejšega obdobja, ko je v ospredje postavljal trdoživost človeka v Vipavski dolini,” pojasnjuje Ponebškova. Hkrati napoveduje tudi naslednji korak, v prihodnjem letu naj bi namreč zbirko osvežili s Pilonovimi deli na papirju.

“Muzeji in galerije se že vrsto let soočamo z izzivom redukcije denarja na eni in zahtevo po novih vsebinah na drugi strani. Naša naloga je, da poskrbimo za nove poudarke in interpretacije. Ker je imel Pilon slikovito življenje s številnimi zanimivimi drobci, smo se odločili, da jih v smiselnih sklopih kot zgodbe vpletemo v vodene oglede. Tako pomagamo obiskovalcem k lažji predstavi, zakaj je nekaj upodobljeno, kaj se je v določenem obdobju dogajalo z umetnikom in kaj je vplivalo na njegovo ustvarjanje,” še pravi direktorica.

Ob osveženi podobi zbirke v prvem nadstropju galerije bodo obletnico zaznamovali še z literarnim večerom in predstavitvijo knjige Listi z roba (Kaj sta si pisala Izidor Cankar in Veno Pilon). V pogovoru z urednico knjige Nelo Malečkar bosta o protagonistih in času, v katerem sta si dopisovala, govorili dolgoletna direktorica Pilonove galerije Irene Mislej in publicistka Alenka Puhar.

Ena od novosti, ki jih galerija uvaja, so tudi vodeni ogledi za ranljivejše skupine oziroma za skupine obiskovalcev s posebnimi potrebami. Posebej dobrodošli obiskovalci so tudi mladi, od najmlajših iz vrtca, do osnovnošolcev in dijakov, ki se pod strokovnim vodstvom mentorjev v šoli in zaposlenih v galeriji vključujejo v pedagoške dejavnosti galerije.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano