Obeta se nova civilna pobuda

“Ropanje državljanov se je zdaj iz nacionalnega preselilo na lokalni nivo.” Tako se zaradi povišanih cen omrežnine jezi predstavnik stanovalcev nebotičnika Radovan Čajić, sicer znan obraz iz mnogih novogoriških civilnodružbenih bojev, in napoveduje peticijo.

  Samo od omrežnine za nebotičnik bo imelo podjetje Vodovodi in kanalizacija vsako leto 9700 evrov prihodkov. 



 Foto: Leo Caharija
Samo od omrežnine za nebotičnik bo imelo podjetje Vodovodi in kanalizacija vsako leto 9700 evrov prihodkov.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Pa brez skrbi, vsak bo podpisal,” je prepričan Radovan Čajić, ki računa na to, da bodo v nekaj dneh uspeli zbrati podporo na stotine Novogoričanov, ki jih jezijo vse višje cene na položnicah. Podporo bodo zbirali predstavniki stanovalcev po blokih.

Mestni svetniki so v začetku leta sprejeli spremembe odloka, ki predvideva precej višje cene omrežnin za vodovod in odvajanje voda, hkrati pa v večstanovanjskih stavbah spreminja način obračunavanja omrežnine. Lastniki stanovanj so si doslej delili stroške za priključek, poslej pa bodo plačevali pavšal. Konkretno za novogoriški nebotičnik to pomeni, da bo podjetje Vodovodi in kanalizacija namesto dosedanjih 150 od lastnikov 104 stanovanj pobralo več kot 800 evrov omrežnine.

Za nekatere lastnike stanovanj, predvsem v večjih blokih, to pomeni velik skok v ceni - od nekaj deset centov do nekaj evrov mesečno fiksnega stroška. Za stanovanja, kjer porabijo malo vode, bo lahko znesek na položnici tudi dvakrat višji.

“Ljudje se pritožujejo. Stroški so za njih težko breme,” je pojasnil Januš Ferjančič iz podjetja Fertis, ki upravlja z večastanovanjskimi stavbami v mestu. Podjetje seveda stroškov ne zaračunava, temveč jih samo deli, a je običajno prva in neposredna tarča pritožb. Teh pa je ob dvigu zneskov na položnicah za vode res veliko.

“Naše odvetnike bomo vprašali, ali lahko tožimo občinske svetnike,” dodaja Čajić, ki je naveličan tega, da politiki dvignejo roke za spremembe, ne da bi prej pomislili, kako bodo te vplivale na življenje ljudi. VH


Najbolj brano