Občina v ustanovitev javnega podjetja za zagon smučišča na Kaninu

Občina Bovec bo kmalu začela postopke za ustanovitev javnega podjetja, ki bi prevzelo skrb za infrastrukturo smučišča na Kaninu, napoveduje župan Valter Mlekuž. S postopki so čakali, ker so želeli potrditev, da je država pripravljena pomagati. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pričakuje, da bi lahko na Kaninu znova smučali naslednjo sezono.

“Sramota je toliko večja, ker bi bili stroški popravila, če bi takoj reagirali, neprimerljivo manjši,” je o Kaninu povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Igor Mušič
“Sramota je toliko večja, ker bi bili stroški popravila, če bi takoj reagirali, neprimerljivo manjši,” je o Kaninu povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA, BOVEC > “Ravno v soboto so bili pri nas vlagatelji, ki želijo vlagati v smučišče na Kaninu,” je v ponedeljek povedal Valter Mlekuž in potrdil, da gre za ruske vlagatelje, ki so prek podjetja Ilev Inženiring že sodelovali na dražbah za premoženje ATC Kanina v stečaju.

Javno podjetje bi skrbelo za infrastrukturo

Občina dela “majhne korake v pravo smer”, pravi župan, in bo kmalu začela postopek ustanovitve javnega podjetja. S temi postopki so toliko časa čakali zato, ker so od gospodarskega ministra najprej želeli potrditev, da je država pripravljena pomagati pri obuditvi kaninskega smučišča. Občinski svet bo po njegovih besedah o ustanovitvi javnega podjetja odločal kmalu.

“Sramota je, da ne znamo narediti dveh optimalno delujočih visokogorskih smučišč. Kanin je eno od teh. Po nesreči že drugo leto ne obratuje. Sramota je toliko večja, ker bi bili stroški popravila, če bi takoj reagirali, neprimerljivo manjši,” je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je na to temo minuli teden odgovarjal v okviru poslanskih vprašanj.

Rešitev vidi v ustanovitvi javnega podjetja, ki bi skrbelo za infrastrukturo. V prvi fazi bi bila nosilec občina, nato pa bi zagotovili strateškega partnerja. “Pogoj je javno podjetje, vloga občine in tuji partner. In na to lahko glede na pogovore in zagotovila računamo,” pravi minister.

O tem, kdo so morebitni vlagatelji - poleg ruskih naj bi jih bilo več - ne more govoriti.

Pričakuje, da se bo zadeva hitro odvila in da bo javno podjetje od stečajne upraviteljice in od družbe Heta Asset Resolution, interne slabe banke avstrijske banke Hypo, dobilo premoženje ter da se bo naredila analiza potrebnih vlaganj.

Ministrstvo bi občini namenilo tri milijone evrov

“V primeru, da bo občina aktivno pristopila k temu, bomo zagotovili denar za sanacijo žičniškega sistema,” je potrdil minister. V okviru denarja za razvoj turistične infrastrukture bi lahko ministrstvo občini namenilo tri milijone evrov.

Delujoča infrastruktura, “ki bi morala biti na nek način javno upravljana”, je po njegovih besedah pogoj, da se lahko gospodarstvo tako na smučišču kot v dolini razvija.

Minister poudarja, da pri tem ne gre le za zimski turizem, ampak bi se moral ta odvijati vseh 12 mesecev. Rešitev za smučišče pričakuje še letos. “Verjamem, da bomo v luči celotnega turizma na Bovškem zmogli doseči, da se bodo zadeve odvile hitro in da bo infrastruktura jeseni sanirana,” je dejal in pritrdil, da bi lahko na Kaninu smučali že naslednjo sezono.

STA


Najbolj brano