Občina v počasnem krogu

Vipavci so lani le dočakali ureditev krožišča pri izvozu s hitre ceste. Ker gre za eno od vstopnih točk v občinsko središče, so že večkrat dali pobudo za zasaditev oziroma lepšo podobo sredinskega otoka. Na občini se izgovarjajo na direkcijo za infrastrukturo, ta odgovarja, da izdaja le soglasje, za izvedbo pa naj poskrbi občina.

Vipavci bi polepšali krožišče pri izvozu s hitre ceste, a je 
očitno to pretrd oreh.  Foto: Alenka Tratnik
Vipavci bi polepšali krožišče pri izvozu s hitre ceste, a je očitno to pretrd oreh.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Med domačini se je v zadnjih mesecih pojavilo več pobud za lepšo podobo krožišča pri izvozu s hitre ceste v Vipavi. Kot je nedavno pojasnil občinski svetnik Mitja Volk, so krajani Slapa za zasaditev oziroma lepšo podobo pripravljeni poskrbeti tudi prostovoljno, če le dobijo podporo občine. Na občini so se doslej že nekajkrat izgovorili na stroga merila upravljalca ceste, direkcije za infrastrukturo, ki da je tudi pristojna za tovrstne posege.

A v direkciji pojasnjujejo, da sredinskih otokov krožišč ne urejajo. “Največkrat sredinske otoke urejajo občine same, za ureditev pa si morajo pridobiti soglasje upravljalca, torej Direkcije RS za infrastrukturo. Soglasje se izda, če je ugotovljeno, da je predvidena hortikulturna ali arhitekturna ureditev skladna z veljavnimi tehničnimi specifikacijami,” pojasnjujejo.

Kot dodajajo, so sredinski otoki lahko zasajeni z vegetacijo, v njih se lahko postavi fontane, spomenike, skulpture in druge objekte, a le pod pogojem, da ne vplivajo na zmanjšanje preglednosti ali prometne varnosti. “Urejanje krajine v območju krožnega križišča ima lahko s stališča prometnega inženirstva praktične prednosti. S prilagajanjem zemljišča, na primer z zasaditvijo v sredinskem otoku, je mogoče bolj jasno opozoriti bližajoča se vozila na približevanje krožnemu križišču. Z zakrivanjem prometa na nasprotni strani glede na mesto priključevanja, se lahko brez omejevanja potrebne preglednosti izognemo zmedi in zbeganosti, ki jo pri voznikih povzroča pregled nad odvijanjem prometa vcelotnem krožnem križišču,” sporočajo in dodajajo, da soglasje ni problem, če so posegi skladni s tehničnimi merili, če ne vplivajo na prometno varnost in če ne vsebujejo elementov oglaševanja in obveščanja. Izvajalec pa mora pri izvedbi upoštevati vse pogoje iz soglasja.

Na vipavski občini pojasnjujejo, da bodo zadnjo pobudo posredovali direkciji. A tajnik občine Jože Papež dodaja, da zadeva kljub vsej dobri volji občanov ni tako samoumevna niti poceni. “Če ne drugega, je treba izdelati elaborate in to stane. Potem pa bo vse odvisno od pogojev, ki jih bo postavila direkcija.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano