Občina še ne bo nižala cen

Po skoraj treh letih bo občina prodala še zadnji dve od skupno 15 parcel v poslovni coni pri Poljubinju. Cena 25 oziroma 26 evrov za kvadratni meter se nekaterim zdi visoka, predvsem ker obstaja možnost, da bo treba temelje globoko vkopati in bo strošek gradnje visok. Bojijo se, da bi občina podjetnikom prodala kukavičje jajce. Župan Brežan odgovarja, da bodo cene znižali le, če prva dražba ne bo uspešna.

 Parcele v coni pri Poljubinju, ki se  po sedmih letih zaraščajo, bodo morda pritegnile podjetnike 
in z njimi nova delovna mesta. Foto: Neva Blazetič
Parcele v coni pri Poljubinju, ki se po sedmih letih zaraščajo, bodo morda pritegnile podjetnike in z njimi nova delovna mesta. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Interes za nakup zadnjih parcel v poslovni coni je. Oglasil se je namreč podjetnik, ki v dogovorih s tujim partnerjem načrtuje povečanje proizvodnje in s tem zaposlitev do osem ljudi, kar je za tolminsko podjetniško okolje še kako dragoceno.

“Glede na to, da smo gospodarsko v slepem črevesu in odmaknjeni od avtocest, davki pa so enaki za vse, smo vsakega investitorja veseli. V takem okolju lahko računamo predvsem na domačine. Treba jih je podpreti,” je v razpravi o prodaji parcel poudaril občinski svetnik Valter Valentinuzzi (Dor), ki tudi sam izhaja iz podjetništva.

Občina Tolmin je za komunalno ureditev štirih hektarjev velikega kompleksa leta 2008 skupno namenila 2,71 milijona evrov. Država je pomagala s poldrugim milijonom. Takrat so od prodaje desetih parcel iztržili skoraj pol milijona evrov. Izklicna cena kvadratnega metra je bila 24,8 evra. V naslednjih letih so prodali še nekaj parcel.

Velik vložek pred začetkom gradnje

Ocenjeval je, da bodo stroški za kupca zelo visoki. “Zanima se za obe parceli, za kar bi po ocenjeni vrednosti moral odšteti 48.200 in 36.700 evrov, dodatno še plačati komunalni prispevek in pripravo projekta, kar pomeni, da bi moral odšteti okoli 200.000 evrov preden bi sploh začel graditi. To je zajetna vsota. Sprašujem se, ali je cenitev ustrezna. Te parcele so bile nasute, obstaja verjetnost, da bi bilo treba zelo globoko temeljiti in s tem bi se stroški še povečali,” opozarja Valentinuzzi. Predlagal je dodatno cenitev oziroma vsaj geomehansko sondiranje, da se ne bi zgodilo, da bi kupcu prodali kukavičje jajce, poudarja.

V obrtni coni pri Poljubinju sta nepozidani še dve parceli, ki jih je že leta 2008 kupil podjetnik, ki ni iz Posočja. Sta povsem zaraščeni. Ni izpolnil pogoja, da hale zgradi v dogovorjenem času. Za zdaj je še odprto, ali bo gradil ali bo občina terjala parcele in mu vrnila denar. Če se zgodi slednje, bosta v coni na voljo še dve parceli.

Kot pravi direktor občinske uprave Davor Simčič, je pooblaščeni cenilec ugotovil, da ni razloga za spreminjanje cene. “Ostali lastniki parcel se niso pritoževali nad problemi nasutja oziroma dodatnimi stroški pri temeljih za objekte.”

Tudi v odboru za gospodarstvo je bilo več dilem, spraševali so se, kako to, da je cenitev bistveno višja od posplošene tržne vrednosti po oceni geodetske uprave. Slišati je bilo še več mnenj; eni so podpirali zniževanje cene, drugi so menili, da ne smejo delati razlik in spreminjati pravil igre, ki so v preteklosti veljala pri prodaji zemljišč.

V bovški industrijski coni je občina pred dvema tednoma oddala zadnjo parcelo. Dve večji ima rezervirani za gradnjo daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, do začetka gradnje pa sta oddani. Eno od podjetij, ki je parcelo kupilo za potrebe popotresne obnove, jo zaradi zaključka obnove prodaja. V Občini Kobarid so vse parcele prodali, štiri imajo v lasti podjetniki, ki ne gradijo. Župan Robert Kavčič pravi, da jih bodo obdavčili in s tem spodbudili gradnjo ali prodajo. Ker pa komunalnega prispevka ne zaračunavajo, je gradnja v njihovi obrtni coni kljub relativno visoki ceni 30 do 40 evrov za kvadratni meter v primerjavi s tolminsko cenejša vsaj za tretjino.

Kobarid ni cenejši

Župan Uroš Brežan je ovrgel informacijo, da naj bi v kobariški poslovni coni zemljišča prodajali skoraj za polovico ceneje: “Pozanimali smo se, kvadratni meter je po 30 evrov.” Kot pravi, razume pobude za znižanje cene, vendar je po njegovem mnenju trg najboljši mehanizem za njeno uravnavanje. “Slišim, da so celo trije interesenti. Javna dražba bo razkrila zanimanje. Če ne bo uspela, je možna ponovitev in s tem znižanje za 15 odstotkov. Občina mora pametno gospodariti z nepremičninami,” pojasnjuje.

Simčič s cenami ne bi špekuliral. “Določa jih uradni cenilec. Od vsega začetka pred sedmimi leti so bile parcele v tej obrtni coni naprodaj od 25 do 30 evrov za kvadratni meter. Arbitrirati bi bilo sporno. Podjetništvo je možno spodbujati na drugačne načine v skladu s sprejetimi odloki in pravilniki.” Občina pomaga s subvencioniranjem obrestne mere, pridružila se bo tako imenovani garancijski shemi, predvsem pa razvoj podjetništva podpira z gradnjo obrtnih con, za kar išče denar na razpisih.

Potrebovali bodo nove obrtne cone

Če bodo prodali še zadnji dve parceli, bo treba razmisliti o novih. Nekaj malega prostora bodo pridobili v coni na Čiginju. V dogovoru z lastniki so možnosti v halah v Podbrdu, na Kneži, na postaji pri Mostu na Soči. Tudi stara obrtna cona s tovarnami in halami pri Poljubinju ni optimalno izkoriščena.

Možno je širjenje poslovne cone pri Poljubinju. “V preteklosti smo jih urejali s pomočjo državnega popotresnega razvojnega denarja v okviru programa Soča. Za naprej pa upamo na dogovor z državo o uveljavitvi razvojnega programa v širšem območju Triglavskega narodnega parka. Na tej osnovi bi lahko iskali denar EU,” se nadeja Brežan.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano