Občina namerava ukiniti podružnico v Šmarjah

Ajdovski svetniki bodo danes glasovali o ukinitvi podružnične šole Šmarje s šolskim letom 2016/17. “Zelo nam je žal, da je do tega prišlo. V šoli smo vedno prisluhnili pobudam in smo si zelo prizadevali za sodelovanje. A starši so se odločili drugače,” namero obžaluje ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin.

Stara šola v Šmarjah  bo kmalu samevala. Foto: Alenka Tratnik
Stara šola v Šmarjah bo kmalu samevala. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA, ŠMARJE > OŠ Dobravlje je s petimi podružnicami že pravcata posebnost med osnovnimi šolami. Dve podružnici, na Brjah in v Kamnjah, so zaradi premajhnega vpisa otrok že pred leti ukinili, zdaj pa se ukinitev obeta še podružnici v Šmarjah. Otrok bi bilo v Šmarjah, Zavinu in na Vrtovčah sicer dovolj, a jih starši ne vpisujejo v domačo podružnico.

O usodi podružnice, ki jo letos obiskuje šest učencev, so odločali že pred desetimi leti. Demografski podatki so bili spodbudni. Občina pa je v pričakovanju, da bodo starši tja vpisali vse otroke iz tega šolskega okoliša, v celoti zagotovila financiranje podaljšanega bivanja, kosila in prevoz učencev iz Zavina v Šmarje. Ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin potrjuje, da so si ves čas prizadevali za ohranitev šole. “Občina je omogočila jutranje varstvo in podaljšano bivanje. Na šoli smo si zelo prizadevali, da bi podružnici ponudili več, kot imajo velike šole. Že pred tremi leti smo kupili tablične računalnike in organizirali računalniški krožek. Uvedli smo tuj jezik, zdrav življenjski slog. Učenci so se vključevali v šolske prireditve, šola je tesno sodelovala z vasjo. Žal pa je večina staršev svoje otroke vpisala v druge šole.” Kot dodaja, kakovost dela ni bila nikoli vprašljiva. “Prej nasprotno. Učenci iz podružnice so bili v znanju povsem enakovredni in so uspešno nadaljevali šolanje.”

Podobno se obeta tudi pri vpisu za prihodnje šolsko leto. Na občini pojasnjujejo, da so starši šestih bodočih prvošolčkov napovedali, da otrok ne bodo vpisali v Šmarje, ampak v Vipavski Križ in v Branik. “Večina staršev kot vzrok navaja bližino sorodnikov,” dodaja ravnateljica. V šoli bo prihodnje šolsko leto pet učencev, v šolskem letu 2016/17 pa le še eden.

Občina se je v dogovoru s starši odločila, da v novem šolskem letu podružnici ne bo več krila stroškov podaljšanega bivanja, v šolskem letu 2016/17 pa jo namerava ukiniti. Na občini pojasnjujejo, da po demografskih podatkih tudi dve leti po ukinitvi ne bi izpolnjevala pogojev za ponovno aktiviranje. Zato se niso odločili za začasno prenehanje delovanja.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano