Občina dobila uporabno dovoljenje za prenovljen Lanthierijev dvorec

Občina Vipava je danes dobila uporabno dovoljenje za obnovljen drugi in tretji del dvorca Lanthieri. Slednjega bo namenila Univerzi v Novi Gorici, ki že ima v dolgoletnem najemu osrednji del, obnovljen leta 2012. Tudi obnova preostalega dela dvorca je bila narejena za potrebe novogoriške univerze.

Občina Vipava je danes dobila uporabno dovoljenje za 
obnovljen drugi in tretji del dvorca Lanthieri. Foto: Leo Caharija
Občina Vipava je danes dobila uporabno dovoljenje za obnovljen drugi in tretji del dvorca Lanthieri. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Pogodbo med Občino Vipava in Univerzo v Novi Gorici (UNG) o najemu celotnega dvorca Lanthieri naj bi predvidoma slavnostno podpisali v petek, je povedal tajnik vipavske občine Jože Papež.

Prav aneks k pogodbi med občino in univerzo iz leta 2003 je bil sporen za vipavske občinske svetnike. Ti so na dveh poletnih sejah sklepali o tem, ali bi UNG dali obnovljeni del dvorca v najem v celoti ali brez pripadajočega dvorišča. Prav tega so želeli obdržati v občinski lasti in upravljanju, saj bi ga radi namenili za različne prireditve.

Vendar UNG ni pripravljena prevzeti v najem le stavbe brez pripadajočih zemljišč, ki zanjo tvorijo celoto.

Kot je napovedal Papež, bodo morali v prihodnje prenoviti še most čez reko Vipavo v neposredni bližini ter mogoče ponovno zgraditi stavbo stare klavnice, ki je sodila v grajski kompleks, vendar so jo morali zaradi močne poškodovanosti ob začetku prenovitvenih del porušiti.

Novih prenovljenih površin je okrog 4000 kvadratnih metrov, ki jih bo Občina Vipava dala v najem novogoriški univerzi. Po Papeževih besedah bodo v stavbi dobili prostore tudi za vinarski muzej, na dvorišču pa nov prireditveni prostor.

Vrednosti naložbe bo znašala 3,8 milijona evrov, od katerih je 77 odstotkov dala država skupaj z evropskim denarjem, dobro petino pa je prispevala vipavska občina. Lanthierijev dvorec bo tudi po prenovi ostal kulturni spomenik državnega pomena.

UNG namerava graditi tudi univerzitetni kampus. Ob pozivu primorskim občinam so dobili več ponudb, upravni odbor univerze pa se je odločil, da je najboljšo ponudbo dala Občina Vipava, kjer naj bi po razrešitvi težav zaradi poplavnega območja začeli graditi prve stavbe kampusa.

STA


Najbolj brano