Občina bo vračala prihranke

V tem mesecu bodo začeli energetsko popravljati sedež Občine Brda na Dobrovem. Posebnost projekta je, da bo denar za sanacijo zagotovil Petrol. Seveda ne brezplačno, saj mu bodo v Brdih vračali denar več let, podjetje pa bo dobilo v upravljanje tudi šoli na Dobrovem in v Kojskem.

Občina Brda bo svoj sedež prenavljala z denarjem Petrola, ta pa bo pobral “prihranke” pri ogrevanju in služil s prodajo elektrike in  energentov. Foto: Leo Caharija
Občina Brda bo svoj sedež prenavljala z denarjem Petrola, ta pa bo pobral “prihranke” pri ogrevanju in služil s prodajo elektrike in energentov. Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Po besedah Rajka Lebana, direktorja agencije Golea, ki je občini pomagala pripraviti projekt energetske sanacije njenega sedeža, so se tega lotili z razmeroma novim mehanizmom financiranja naložb v energetsko varčnost in obnovljive vire energije. Pilotni projekt naj bi bil primeren za “revnejše” občine, ki težje zagotavljajo svoj delež za projekte, sofinancirane s prispevki skladov EU.

Obnavljali bodo na koncesijo

V Brdih uporabljeni model je podoben preizkušenemu pri menjavah javne razsvetljave. Na razpisu izbrani zasebni vlagatelj energetsko obnovi stavbo v lasti občine. Čeprav se strošek za energijo zniža, občina določeno obdobje še zmeraj plačuje skoraj toliko, kot je pred obnovo, večino denarja, ki bi ga sicer prihranila, pa ta čas “vrača” zasebniku. Slednji namreč postane upravljalec in vzdrževalec sistemov za ogrevanje stavbe in občini prodaja elektriko, s čemer si povrne vložek in zraven kaj zasluži; tudi zato, ker občini v vsem koncesijskem obdobju edini zagotavlja goriva za obnovljeno poslopje.

Kot pravi Leban, v opisanem mehanizmu energetske sanacije stavbe ne plača le zasebnik. Občina namreč za sanacijo poišče subvencijo iz EU in ko si jo zagotovi, vstopi sovlagatelj z manjšim deležem. Zagotovi del, ki bi ga morala plačati lokalna skupnost, kar pa je lahko posebej pri majhnih občinah problem. “Občini se na koncu ni treba zadolževati in ostane lastnica infrastrukture,” razloži Leban.

Za prenovo sedeža Občine Brda pa bo ves znesek, 270.000 evrov, zagotovil Petrol. Občina namreč po besedah Lebana ni dobila denarja iz EU. Zato so v Brdih podjetju v upravljanje oddali še energetsko že popravljeno OŠ Dobrovo ter posodobljeno kotlovnico podružnice v Kojskem, ki ju je občina obnovila s prispevki EU. S tem so, dodaja Leban, znatno skrajšali dobo, v kateri si bo Petrol povrnil naložbo, ter projekt naredili zanimivega za zasebnika. Kajti v treh stavbah skupaj naj bi poslej na leto za energijo potrošili dobrih 40.000 evrov in ne več 90.000, večino prihrankov pa bo dobil Petrol, ki je dobil koncesijo za deset let.

Občina namerava v tem projektu zagotoviti dodatnih 60.000 za popravilo strehe, notranjega vhoda v občino in, če bo šlo, dotrajanih sanitarij.

Zidarji bodo na fasadi tri mesece

Gradbišče sredi Dobrovega bodo odprli predvidoma ta mesec, dela pa bodo končali okvirno v treh mesecih. Obnovili in na novo izolirali bodo obod poslopja in mansardo. Zamenjali bodo okna ter ogrevanje stavbe na plin (z vso inštalacijo vred) nadomestili z ogrevanjem in hlajenjem s toplotno črpalko in ventilatorskimi konvektorji. Kar nekaj del so predvideli tudi na električni inštalaciji, ki vključuje prenovo dela razsvetljave v stavbi.

Hkrati bo moral Petrol vzpostaviti napreden sistem daljinskega nadzora in upravljanja sistema in posameznih prostorov v objektu ter z naprednim sistemom CNS nadgradil zdajšnjega.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano