Občina bo prodala Marco Polo

Mestna občina je dvignila roke od nekdanje diskoteke Marco Polo v centru Nove Gorice in jo bo v kratkem prodajala na dražbi. “Naš delež v Marcu Polu prodajamo, ker ni poslanstvo občine, da bi se ukvarjala z diskoteko. Pa tudi denar potrebujemo,” potrjuje župan Matej Arčon. Predkupno pravico ima lastnik restavracije Marco Polo Borut Lozej, ki je že napovedal, da se bo potegoval za nakup deleža občine.

Diskoteko Marco Polo bo občina prodala, saj s prostori nima 
kaj početi in obenem potrebuje denar. Da jo namerava kupiti, 
je že napovedal lastnik restavracije Borut Lozej.
Diskoteko Marco Polo bo občina prodala, saj s prostori nima kaj početi in obenem potrebuje denar. Da jo namerava kupiti, je že napovedal lastnik restavracije Borut Lozej.  

NOVA GORICA > Trakov Finančne uprave RS (FURS), s katerimi je konec avgusta zaradi kršitev davčnih predpisov zapečatila diskoteko in restavracijo Marco Polo, že nekaj časa ni več, saj je 30-odstotnemu lastniku objekta Borutu Lozeju uspelo pravočasno odstraniti pečate z vrat, da so lahko člani Kluba goriških študentov sredi septembra v diskoteki izvedli del koncertnega dogajanja letošnjega festivala Mesto mladih.

Lozej: zanimanje za diskoteko je spet veliko

“V dogovoru z občino smo prek naše odvetniške družbe vložili pritožbo na sklep, ki jo je FURS upoštevala in na podlagi katere je plombe kasneje tudi umaknila,” je povedal Lozej.

V teh dneh je mogoče v obeh lokalih srečati delavce, ki z nujnimi vzdrževalnimi deli diskoteko pripravljajo na novo sezono, restavracijo pa prenavljajo in naj bi z novim imenom zaživela še letos. “Zanimanje za najem diskoteke je veliko. Do konca leta imamo potrjenih več kot deset koncertnih datumov,” je še dejal Lozej. Začetna v nizu jesenskih prireditev bo že to soboto, saj na prvo plesno zabavo Reload v se zoni prihaja DJ Paul Ritch.

Medtem ko delavci pripravljajo vse, da bi usposobili oziroma obnovili prostore diskoteke, pa se na mestni občini, ki je lastnica 70 odstotkov objekta oziroma dela, kjer je dvorana, pripravljajo na dokončni umik iz tega nekdaj glavnega prizorišča dogajanja v Novi Gorici, ki pa že dolgo ni več to, kar je nekdaj bil.

Ne prostor, potrebujejo denar

V drugi polovici oktobra bo skušala občina na dražbi zanj iztržiti čim več. “Naš delež v Marcu Polu prodajamo zato, ker ni poslanstvo občine, da bi se ukvarjala z diskoteko,” je namero potrdil novogoriški župan Matej Arčon, ki je obenem potrdil, da je eden od razlogov tudi ta, da občina potrebuje denar.

Arčon je pred časom napovedoval, da bi dvorano občina oddala najemniku, ki bi v mestu znova obudil diskoteko, a se je ta zgodba končala, še preden se je začela. Pred dvema letoma pa je bila občina na tem, da na javni dražbi kupi 30 odstotkov objekta, ki jih je takrat imelo v lasti podjetje Polo Inn Davorina Lozeja, očeta Boruta Lozeja. Arčon je takrat računal, da bi objekt namenili za mladinske dejavnosti, za kar je bil pred nekaj desetletji, ko je bil zgrajen, tudi namenjen.

Selitev mladinskega centra je ena od večjih želja mestne občine, ki pa se nikakor ne uresniči. Zdaj je že jasno, da ga v Marcu Polu zagotovo ne bo, Arčona pa je prav tako zavrnil možnost, da bi ga uredili v nekdanjem samskem domu Primorja, kjer bo humanitarni center. “Tam bo prostor izključno za socialne in humanitarne dejavnosti. Ves čas smo na preži za priložnostjo, da kupimo prostore za mladinski center in ga izselimo izpod tribun na stadionu. S tem bi obenem pridobili tudi prepotrebne prostore za športnike,” pojasnjuje. Obenem ni nujno, da bi kupnino od deleža diskoteke Marco Polo porabili za nakup novih mladinskih prostorov.

Za delež se bo potegoval Lozej

“V upravljanje bi ga lahko dali Mladinskemu centru, želim si, da bi tam bil program kot v MC Hiša mladih v Ajdovščini,” je utemeljeval. A občina po dražbi ni vplačala kupnine, ker da v blagajni nima dovolj denarja, naposled pa je delež kupil Borut Lozej.

“Preverjali smo več možnosti ureditve prostorov in katere dejavnosti bi vanje umestili, predvsem, da bi tja preselili Mladinski center. A nobena ni bila dobra. Prostor je za to dejavnost neuporaben, dvorana je za te potrebe nefunkcionalna, je brez oken ...,” Arčon razlaga, zakaj so se odločili, da občina proda svoj delež Marca Pola.

Borut Lozej, ki ima kot solastnik diskoteke predkupno pravico, je že potrdil, da se bo potegoval za nakup. Kdo bo postal lastnik, pa je odvisno od tega, kolikšno izhodiščno ceno bo občina postavila in koliko bo še interesentov.

MITJA MARUSSIG,

ANA CUKIJATI


Najbolj brano