Občina Idrija je prijaznejša

Množici dobitnikov priznanj v dolgoletni akciji Občina Idrija - lepa in urejena, se je minuli teden pridružilo enajst novih.

Na pobudo treh deklet so v Idrijskem Logu z obnovo lanene jame  znova omogočili predelavo lanu in dobili priznanje.
 Foto: Saša Dragoš
Na pobudo treh deklet so v Idrijskem Logu z obnovo lanene jame znova omogočili predelavo lanu in dobili priznanje.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Tradicionalna akcija izbiranja okoljsko urejenih in dediščini prijaznih okolij v občini ima širok nabor nagrad. To, kot so prepričani v utečeni komisiji, ne zmanjšuje njenega pomena. Zgledi vlečejo in rezultat - vse bolje urejena občina - to potrjuje.

Arhitektu Cvetu Kodru ter krajinskima arhitektkama Anji Golob in Diani Golob Mrak, ki iz leta v leto prečešejo in ocenijo vso občino, se je pridružila še etnologinja Lenka Grošelj. Kljub enajstim nagradam, ki so jih slovesno podelili pred dnevi, bi jih zlahka še enkrat toliko. Čeprav komisija tudi graja, je kritik iz leta v leto manj.

Za skrbno vzdrževanje kulturne krajine je priznanje letos dobil Franc Seljak iz Gor, za rast podjetnega Mizarstva v sozvočju z značilnostmi podeželja pa Erjavčevi z Rejcevega griča. Skrbno urejena turistična kmetija Podobnikovihnad Idrijo je prepričala z raznovrstno ponudbo, družina Močnikovih streljaj stran pa z ohranjanjem stavbne dediščine in urejenostjo okolja primestne domačije.

Optimoda izstopa kot najbolje urejena trgovina v Idriji, Dom upokojencev Idrija pa s široko paleto dejavnosti za varovance in občane. Župnija Idrija je dobila priznanje za obnovo oltarja in osvetlitev prej popotresno sanirane cerkve sv. Antona na Rožnem hribu.

Center za idrijsko dediščino z več izvajalci je prepričal s promocijo čipke v talnih označbah, likovno društvo Cinober z razstavno promocijo občine, Čebelarsko društvo Idrija pa z obnovo meščanskega čebelnjaka in učnim parkom ob njem. Pobudniki obnove lanene jame pri Čuku v Idrijskem Logu so dobili priznanje za ohranjanje tradicije pridelave lanu na Črnovrški planoti. SD


Najbolj brano