Občina Ajdovščina vzpostavila sistem za zgodnje odkrivanje požarov v naravi

Občina Ajdovščina se je kot edina slovenska občina vključila v projekt Holistic, s katerim je vzpostavila nadzorni sistem za zgodnje odkrivanje požarov v naravi in samodejno alarmiranje. Na v sušnih mesecih požarno zelo ogroženem območju so vzpostavili nadzor, ki bo pripomogel k hitrejšemu odkrivanju požarov in posledično manjšim stroškom gašenja.

Občina Ajdovščina se je kot edina slovenska občina vključila 
v projekt Holistic, s katerim je vzpostavila nadzorni sistem za 
zgodnje odkrivanje požarov v naravi in samodejno alarmiranje. Foto: STA
Občina Ajdovščina se je kot edina slovenska občina vključila v projekt Holistic, s katerim je vzpostavila nadzorni sistem za zgodnje odkrivanje požarov v naravi in samodejno alarmiranje. Foto: STA

AJDOVŠČINA > "Sistem bo sam zaznal že najmanjši požar v naravi, posebej še na močno zaraščenih pobočjih Trnovske in Nanoške planote. Tam je zaradi nedostopnega območja najtežje gasiti. Sistem bo z natančnostjo desetih kvadratnih metrov pokazal žarišče požara ter najbližjo pot do lokacije požara. Omogočal bo tudi nadzor nad tem, v katero smer se bo požar širil glede na trenutne vremenske razmere," je ob robu današnje predstavitve projekta povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko.

V času, ko v naravi ni požarne ogroženosti, bo sistem nudil možnost simulacije požarov, kje bi se lahko najhitreje širil in kaj bi se dogajalo s požarom ob različnih vremenskih pojavih. Sistem bo izjemno koristen za nadzor že pogašenih požarov, za katere so morali doslej organizirati požarne straže.

"Dobro je tudi to, da je v naši občini zelo natančno ocenjena požarna ogroženost, skoraj do parcele natančno. Ker bo te podatke imel tudi nadzorni sistem, bo lahko tam izvajal večji nadzor," je še povedal Benko.

Ajdovska občina je že prevzela najsodobnejšo opremo za zgodnje odkrivanje požarov v naravi, samodejno alarmiranje in požarno stražo, vključno z brezpilotnim letalom. Nadzorni sistem poleg treh statičnih nadzornih točk vključuje še terensko vozilo in brezpilotno letalo.

Za izvajanje nadzora nad požari je nujno predvsem redno vzdrževanje gozdov. Kar 65 odstotkov območja ajdovske občine je pokritega z gozdovi, po oceni občine je trenutno kar 9000 ton lesa primernega za sekance. Zato so v Občini Ajdovščina v okviru projekta postavili tudi testni center za ogrevanje z biomaso.

Čezmejni jadranski program Holistic, v katerem je sodelovalo 20 projektnih partnerjev iz osmih evropskih držav, se konec leta zaključuje. A na ajdovski občini obljubljajo, da ga bodo še nadgrajevali. Celotna vrednost projekta Holistic, za katerega so pridobili evropski denar iz Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013, znaša približno deset milijonov evrov, Občina Ajdovščina pa je pridobila 624.000 evrov.

Tovrstni sistem odkrivanjem požarov v naravi bi bil zanimiv za celotno državo, je ocenil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Ajdovska občina si obeta, da bodo s tem projektom postali vzorčni primer ne le v Sloveniji, ampak tudi širše.

STA


Najbolj brano