Občina Ajdovščina bo razpisala prve občinske štipendije

Občina Ajdovščina bo letos prvič razpisala občinske štipendije, saj želi tudi na tem področju postati mladim prijazna občina. Z njimi želi mladim iz domače občine omogočiti takšno izobrazbo, ki jim bo omogočala lažji vstop na trg dela in jih spodbuditi k šolanju za poklice, ki jih na Ajdovskem primanjkuje.

Ajdovski župan tadej Beočanin. Foto: Alenka Tratnik
Ajdovski župan tadej Beočanin. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Štipendije bodo prvič podeljene v prihodnjem šolskem letu, skupno pa naj bi jih bilo vsaj 12, so sporočili iz Občine Ajdovščina.

Prvi dve štipendiji se nanašata na študij deficitarnih poklicev. Na osnovi pravilnika o štipendiranju sta odbor za družbene zadeve in odbor za gospodarstvo in gospodarske javne službe kot lokalno pomembne ali deficitarne poklice določila logopeda (kliničnega logopeda, logopeda za individualno govorno terapijo), zdravnika (specialista družinske medicine) in zobozdravnika. Ena štipendija bo namenjena študentom za poklic logopeda, druga pa za zdravnika ali zobozdravnika.

Poleg tega bo ajdovska občina podelila še deset štipendij dijakom in študentom iz socialno in ekonomsko šibkejših družin. Z njimi želi vzpostaviti enake možnosti za izobraževanje za vse mlade.

Dodatno spodbudo pa želi ajdovska občina šolajoči mladini dati še z nagradami za izjemne uspehe dijakov in študentov. Za prvo leto so predvidene štiri nagrade, razpis zanje bodo prav tako objavili septembra.

Aktivno vključevanje občine v štipendijsko politiko izhaja iz izvedbenega načrta strategije za mlade, ki ga je občinski svet sprejel februarja.

STA


Najbolj brano