Občina namerava del Hiše kulture zamenjati za Slikarsko hišo

“Že pred leti je svet vaške skupnosti zahteval, da se mu ta hiša vrne v upravljanje,” predsednik sveta Dušan Bevčar razlaga, kako dolgo v Šmartnem čakajo, da bi spet dobili Slikarsko hišo. Na občini napovedujejo, da naj bi jo od novogoriškega podjetnika Darka Velikonje pridobili v zameno za del Hiše kulture.

Slikarsko hišo naj bi  spet dobili Šmartenci.  Foto: Mitja Marussig
Slikarsko hišo naj bi spet dobili Šmartenci.  Foto: Mitja Marussig

ŠMARTNO > Vaški svet ni soglašal s prodajo Slikarske hiše Salonitu, pravi Bevčar. Razlogov za to ne pozna, a ve, da “stavba ni bila na pol podrta, ampak obnovljena po potresu leta 1976.” V celoti je služila vaščanom, spodaj, kjer je danes prodajalna Nona Luisa, je bila dvorana, na vrhu ognjišče in skupni prostori. Ko je hiša menjala lastnika, je vaška skupnost izgubila dom, zdaj souporablja prostore v Hiši kulture. A Bevčar trdi, da to ni to: “Že dokumentacije nimamo kam dati.”

Salonit je hišo prodal Atlantikumu novogoriškega podjetnika Darka Velikonje. A kmalu naj bi stavba spet postala občinska. Morda že letos, meni vodja oddelka za okolje in prostor v Občini Brda Dejan Rusjan. Občina je v zameno zanjo Velikonji ponudila del Hiše kulture, v kateri se odvijajo prireditve v zaprtih prostorih v vasi. Gre za del, ki si ga delita najemnica oziroma upravljalka stavbe in vaški svet. V prvem nadstropju sta ognjišče in gostinski lokal, v drugem prostori za potrebe vasi, v pritličju sanitarije. Te bodo ostale občinske, ostalo naj bi dobil Velikonja. “Z menjavo bomo dobili tudi 5000 evrov, ker je vrednost Slikarske hiše nižja,” pristavlja Rusjan.

Da bi bila prodaja mogoča, je bilo treba prej ukiniti status javne infrastrukture na področju kulture za prodajani del Hiše kulture, ki ga je vsa stavba dobila leta 2013, da so jo vključili v nato propadli projekt razpršenega muzeja. Svet občine pred dnevi še ni razpravljal o predvidenem poslu, le potrdil je ukinitev.

Zato se Šmartencem obeta dom za druženje in sestanke v treh etažah, ki so ga pred leti že imeli. Rusjan ocenjuje, da ga bo treba obnoviti, Bevčar govori tudi o slabši strehi: “Z občino smo dogovorjeni, da se pred prevzemom sporazumemo o vsem pomembnem.” Verjame, da bodo prihodnje leto spet na svojem.

V nadstropju Slikarske hiše si zamišljajo večnamenski prostor ob ognjišču, mansardo bi izkoriščali tudi kot spalnico za skupine. Z imetnico trgovine se po besedah Bevčarja dogovarjajo, da se bo nekoč selila, nato bi tam uredili manjšo dvorano.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano