Občina bo pomagala tudi, če bodo gojili polže ali žabe

Ajdovska občina pripravlja nov pravilnik o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja do leta 2020. Večina spodbud bo usmerjena kmetijskim gospodarstvom, ki lahko preživijo na trgu in prinašajo nova delovna mesta. Ob živinoreji, vključno z rejo polžev in žab, več podpore obetajo nasadom sadja in zelenjave, dopolnilnim dejavnostim, trženju in izobraževanju. Koliko denarja bo občina konkretno namenila, bo pokazal proračun.

Na Ajdovskem so se že lotili gojenja neavtohtonih sort sadja in zelenjave. Tudi v novih 
pristopih občina, ki pripravlja celovite ukrepe pomoči, vidi priložnost. Foto: Mitja Marussig
Na Ajdovskem so se že lotili gojenja neavtohtonih sort sadja in zelenjave. Tudi v novih pristopih občina, ki pripravlja celovite ukrepe pomoči, vidi priložnost. Foto: Mitja Marussig

AJDOVŠČINA > Ajdovci priznavajo, da z novim pravilnikom ne bodo izumljali tople vode, saj mora upoštevati okvir nove finančne perspektive in pravil državne pomoči. Kljub temu pa po besedah vodje oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Janeza Furlana odseva nekatere konkretne potrebe v občini. Zanimanje kmetov za pomoč, ki jo občina dodeljuje z razpisom, se je v zadnjih letih precej zmanjšalo. “Pravilniki so bili čudni, marsikdo, tudi mi, se nismo mogli prijaviti. Potrebe pa so in upam, da bodo ukrepi zdaj bolj pisani na kožo kmetov,” pojasnjuje Vida Jejčič, ki se na družinski kmetiji ukvarja z vrtnarstvom.

Pomoč kmetijam, ki ustvarjajo delovna mesta

Kot pojasnjuje Furlan, so lani prejeli le nekaj čez deset vlog. “Nekaj verjetno vpliva splošna situacija v kmetijstvu, nekaj pa tudi razkol z realnimi potrebami. Verjetno je bilo premalo ukrepov in spodbud za posege, ki bi kmetom omogočili, da si ustvarijo dostojno plačilo in preživijo s kmetijstvom. Sprejeti želimo pravilnik, ki ga bomo lahko izvajali in bo sledil našim ciljem. Krepiti želimo zlasti tržno pridelavo, ki ustvarjadodano vrednost” dodaja Furlan.

Na občini kmetijstvo vidijo kot pomembno gospodarsko panogo, ki prinaša nova delovna mesta. V osnovni in tudi dopolnilni dejavnosti na kmetijah. “Imamo nekaj močnih živinorejcev in sadjarjev, zdaj spodbujamo zelenjadarstvo, tudi vzgojo bolj eksotičnih rastlin in zelišč, ki so tržno zanimiva. Občina lahko naredi tisoč ukrepov, če pa ni na drugi strani zanimanja, nismo naredili nič. Prepričan sem, da bo tisti, ki ima voljo in želi delati, v tem pravilniku našel primeren ukrep.”

Spodbuditi je treba mlade

Podobno meni tudi predsednik občinske komisije za kmetijstvo, ki sodeluje pri pripravi pravilnika, Bogdan Slokar. “Če bodo ljudje samo čakali, da jim od kje pade denar, ne bo nič. Občina lahko podpira konkretne pobude in prihodnost vidim zlasti v spodbujanju mladih, da bi se lotili kmetovanja. Možnosti so za pridelavo sadja, jagodičevja, namiznega grozdja, zelenjave, zelišč, za rejo ovac in koz. Konkretno je treba podpreti tudi predelavo in trženje, dopolnilne dejavnosti na kmetijah in povezovanje pridelovalcev. Kot pridelovalec češenj pozdravljam tudi pobudo za lokalno zadrugo oziroma kooperativo. Če bomo imeli organiziran odkup in bo pridelovalec prodal zelenjavo, sadje za primerno ceno, se bo tudi zanimanje za kmetijsko proizvodnjo povečalo. Potem bomo lahko rekli, da smo nekaj naredili. Ne smemo pa pozabiti, da brez namakanja v Vipavski dolini resnega kmetijstva ne bo.”

Politika bo določila znesek

Koliko denarja bo občina letno namenila spodbudam za razvoj kmetijstva in podeželja, bo odvisno od vsakokratnega proračuna in seveda volje v občinski politiki. Po Furlanovih ocenah bi bil primeren znesek med 40.000 in 50.000 evri. Denarno pomoč, ki bo nepovratna, bodo razdelili z razpisom, tudi v obliki subvencionirane obrestne mere in storitev in dotacij.

Pravilnik zajema osem ukrepov. V primarno kmetijsko proizvodnjo sodijo naložbe v živinorejo, čebelarjenje, rejo polžev in žab, urejanje pašnikov, nasadov sadja in špargljev ter rastlinjakov in posodobitve mehanizacije. Z ostalimi ukrepi bo pomoč namenjena izobraževanju, informiranju, ohranjanju kulturne dediščine na kmetijah, predelavi in trženju, dopolnilnim dejavnostim na kmetijah, plačilu zavarovalnih premij, povezovanju pridelovalcev in skupnemu nastopu na tržišču.

Furlan se nadeja, da bo občinski svet, ki se je pred dnevi seznanil z izhodišči in dodal nekaj pripomb, pravilnik potrdil že jeseni. Razpis naj bi objavili po novem letu. Zanimivo pa je pojasnilo iz ajdovske kmetijsko svetovalne službe, da z vsebino in usmeritvami pravilnika niso seznanjeni.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano