Občani zdaj po mestu s krpani

Dolgo je trajalo, vmes se je tudi zalomilo, zdaj pa si je mogoče tudi v Novi Gorici izposoditi kolesa. Poleg dvanajstih krpanov, ki jih je občina zagotovila v okviru čezmejnega projekta Croctal in so na voljo na treh lokacijah v mestu, bodo ljubiteljem kolesarjenja na voljo tudi električna kolesa iz projekta Bikeways.

Izposoja koles, nadgrajena s ponudbo električnih koles,  
končno tudi v Novi Gorici. Foto: Leo Caharija
Izposoja koles, nadgrajena s ponudbo električnih koles, končno tudi v Novi Gorici. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Dvanajst koles krpan slovenskega proizvajalca, ki so jih dodatno opremili s košarami za prtljago, je končno na voljo za izposojo občanom in obiskovalcem mesta. Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bo izposoja brezplačna, a bo treba kolesa vrniti na mesto izposoje, so kasneje sistem nadgradili, tako da si bo mogoče kolesa izposoditi in vrniti na katerokoli od treh lokacij; pred TIC, v trgovini Cult v Solkanu in pred Hotelom Siesta.

Za izposojo kolesa s časovno omejitvijo enega dne bo treba odšteti tri evre. Poleg šestih koles pred TIC, štirih v trgovini Cult in dveh pred hotelom Siesta, sta v načrtu še dve novi lokaciji.

“Z današnjim dnem smo končno prikolesarili do želenega cilja, da damo ta kolesa v uporabo,” je včeraj ob predaji koles povedal novogoriški župan Matej Arčon. Mrežo dvanajstih krpanov, pridobljenih v okviru čezmejnega projekta Croctal, so na občini v sodelovanju z novogoriško turistično zvezo oziroma TIC in v povezavi s trgovino Cult nadgradili s ponudbo električnih koles.

Mreža Bikeways se hitro širi

V TIC so tako na voljo tudi štiri električna kolesa. Za dve uri vožnje z njim je treba odšteti dvanajst, za štiri ure 18, za celodnevni najem pa 26 evrov. Na ta način zbran denar bo namenjen sistemu vzdrževanja koles. Najem koles je mogoče rezervirati tudi na spletni strani novogoriškega TIC oziroma na spletni strani www.si.bikeways.eu.

“Električna kolesa je že mogoče najeti v TIC in v naši trgovini v Solkanu, do konca aprila pa si jih bo mogoče izposoditi tudi v Hotelu Lipa v Šempetru pri Gorici, v Kanalu, Tolminu, Kobaridu, na Lokvah in v Braniku, v Brdih pa sistem izposoje Bikeways deluje že tri leta. Lani so zabeležili preko 500 najemov,” je povedal Dean Podgornik iz trgovine Cult in partner v mednarodnem projektu Bikeways, ki omogoča najem kolesa na eni točki in vračilo na katerikoli drugi, vključeni v mrežo.

Projekt ima zaenkrat okrog 40 odprtih točk pretežno na območju Italije, preko Slovenije pa se širi do Avstrije. V obtoku je že približno 3000 koles, ne le električnih, ampak tudi za treking, gorskih in cestnih.

“V Novi Gorici s tem začenjamo, zanimanje lokalnih turističnih ponudnikov, ki bi radi sodelovali z nami, pa je že zdaj zelo veliko. Mislim, da bo v poletni sezoni kar pestro, še posebej s to novo kolesarsko stezo Solkan - Plave,” je še povedal Podgornik.

Električno kolo za uslužbence občine

Ob predaji koles v uporabo je direktor Goriške lokalne energetske agencije Golea Rajko Leban mestni občini predal v uporabo še eno električno kolo, enega od štirinajstih, do katerih je Golea prišla v okviru projekta Alterenergy z namenom promocije trajnostne mobilnosti. Električno kolo bo namenjeno občinskim uslužbencem za vožnjo po opravkih v mestu in njegovi bližnji okolici.

“Zadovoljni smo, da smo svojo ponudbo obogatili z navadnimi in električnimi kolesi za izposojo, še posebej zato, ker se sezona za kolesarjenje izredno hitro bliža,“ je pojasnila Dejana Baša, vodja novogoriškega TIC.

Kot nalašč sta se ravno med slovesno predajo koles pred TIC ustavili dve kolesarski popotnici iz Avstrije, eni prvih letos. V poletni sezoni se jih namreč tam vsak dan ustavi kar nekaj, ki potujejo v smeri morje - Alpe oziroma obratno.

NACE NOVAK


Najbolj brano