Ob podporo le zaradi besed?

Direktorica briškega zavoda za turizem Ariana Suhadolnik ni dobila zadostne podpore sveta občine za vodenje ustanove še štiri leta. O tem so se svetniki izrekali celo tajno, razprave pa pravzaprav ni bilo. Župan sklep obžaluje, kaj bo storil svet zavoda, pa da bo znano kmalu.

Kdo bo po novem koordiniral vse več turističnih prireditev v Brdih? Foto: Leo Caharija
Kdo bo po novem koordiniral vse več turističnih prireditev v Brdih? Foto: Leo Caharija

DOBROVO > “Moram se še pozanimati pri naših pravnikih, kaj in kako naprej, saj takšnega primera še nismo imeli. Dotlej ne bi dajal komentarjev,” je včeraj povedal predsednik sveta Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Matjaž Četrtič, potem ko svet občine ni potrdil ponovnega imenovanja Ariane Suhadolnik za direktorico te ustanove, doslej usmerjene zlasti v turizem. Četrtič se sprašuje, mar ni bila izrečena tudi nezaupnica svetu zavoda.

Statistika ni dovolj

Slednji je marca med tremi kandidatkami, ki so se potegovale za vodenje omenjenega zavoda, izbral dosedanjo direktorico Suhadolnikovo. Toda še preden je svet občine obravnaval predlog, naj s tem soglaša, se je zapletlo na kadrovski komisije. Predsednik in članica Jan Miklavc (SDS) in Lilijana Kastelic (Lista Brda Bricem) sta dala negativno mnenje k imenovanju, le tretji član Karlo Passoni (SD) se je izrekel “za”.

V torek so zadevo na mizo dobili svetniki, ki so pred tem prisluhnili sicer spodbudnemu poročilu o lanskem delu zavoda. Turistov v Brdih je vse več, zagnali so rezervacijski sistem prek spletnega portala Brda, obisk slednjega raste, število nočitev je z 21.984 v letu 2013 naraslo na 25.479 lani. Podobno velja za obisk TIC, povečuje se prodaja izdelkov v Briški butiehci, gostje v Brdih v povprečju prespijo skoraj že dve noči ... To so samo nekateri merljivi rezultati, čeprav ne nujno le dela zavoda, ki jih navaja poročilo in jih je Suhadolnikova izpostavila pred svetniki. A niso zadoščali.

Zamere ali kaj več?

Razprave o imenovanju sicer praktično ni bilo. Passoni je pojasnil, da meni drugače kot kolega iz kadrovske komisije, Kasteličeva je na kratko predstavila nasprotno stališče. “Turizem v Brdih spremljam že deveto leto in v zadnjem obdobju opažam velik napredek. Utemeljitev za imenovanje direktorice je bila glede tega popolna,”pravi Passoni, ki ga sicer zanima, kaj bi moral zavod narediti še na ostalih svojih področjih.

Kasteličeva je dejala, da svoje pomisleke do imenovanja Suhadolnikove utemeljuje na primer z mnenji ponudnikov nastanitev v Brdih, da niso zadovoljni z njenima načinom dela in komunikacijo. Miklavc, ki ga na seji sveta ni bilo, pa ji očita zlasti omalovaževanje dela nekaterih svetnikov v javnosti lani. Spor je nastal po odločitvi, ki jo je zagovarjal tudi Miklavc, da naj občina ne najame znatnega kredita za sofinanciranje projekta Harmonija kultur.

A to je vse, kar je bilo rečeno javno, sledilo je le tajno glasovanje. Z izidom 7:7 soglasja ni bilo.

Mužič razočaran

“Sem razočaran, česa takega nisem pričakoval, posebej ker je svet občine pred tem obravnaval poročilo o delu zavoda in je to povedalo vse o turizmu v Brdih. Smo primer dobre prakse v Sloveniji in širše. Kar se je zgodilo danes, me čudi,” je dejal župan Franc Mužič.

Suhadolnikova pa spoštuje odločitev sveta občine. Ob tem poudarja, da na celovito izkušnjo dela v Brdih gleda kot na pozitivno zgodbo, ki jo kažejo tudi dobri rezultati: “Za menoj je lepa izkušnja, med katero sem spoznala nekaj izjemnih ljudi, z nekaterimi sem imela tudi čast sodelovati. Zadovoljna sem z doseženim in zahvala gre z moje strani tako ekipi sodelavcev kot vsem, ki so nam zaupali in nas pri delu podpirali. Bricem, ki jih, če odmislim politiko, zelo spoštujem, želim, da bi nadaljevali pot enako uspešno.”

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano