V četrt stoletja skoraj 1,5 milijona obiskovalcev

Kobariški muzej prve svetovne vojne že 25 let s svojim sporočilom miru nenehno osvešča, da se morije ne smejo ponavljati. Odzivnost je množična. V tem času so našteli že skoraj poldrugi milijon obiskovalcev, kar ga uvršča med najbolj obiskane v Sloveniji.

V Kobariškem muzeju so  ob 25-letnici delovanja  odprli 
razstavo z naslovom Italijanska vojska v Zgornjem Posočju 
25. 5. 1915-23. 10. 1917.  Foto: Neva Blazetič
V Kobariškem muzeju so ob 25-letnici delovanja odprli razstavo z naslovom Italijanska vojska v Zgornjem Posočju 25. 5. 1915-23. 10. 1917.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > V soboto je direktor Jože Šerbec na tradicionalnem dnevu odprtih vrat skupaj s številnimi prisotnimi, med katerimi je bila tudi generalna italijanska konzulka Iva Palmieri, pregledal opravljeno delo. Presega sanje skupine kobariških zanesenjakov, ki so pod idejnim vodstvom Zdravka Likarja in s pomočjo številnih ustanov in sponzorjev muzejska vrata odprli 20. oktobra 1990. “Želel sem, da zgradimo muzej, ki bo posvečen stotisočem navadnih vojakov, ki so trpeli in umirali ob Soči in gorah nad njo. In to vsem vojakom, ne glede na narodnost. Moja ideja je bila ohraniti spomin na trpeče in umrle vojake, negovati spomin na begunce in žalujoče svojce, “ se spominja Likar. Uspelo jim je.

“Muzej postaja ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk Slovenije v svetu,” je v brošuri ob okrogli obletnici zapisal Silvester Gaberšček. Kobariški župan Robert Kavčič je izpostavil pomen za razvoj zgodovinskega turizma.

Slavnostni govornik Saša Vuga se je s slikovitimi besedami sprehodil skozi daljše kobariško zgodovinsko obdobje in med drugim povedal, da se je po vojaškem čudežu leta 1917 v Kobaridu zgodil drugi čudež leta 1990, ko je skupina bistrih, požrtvovalnih ljudi zasnovala kulturni hram miru. Na ogled so postavili razstavo o italijanski kraljevi vojski na goratem območju soške fronte, ki jo je zasnoval kustos Željko Cimprič.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano