Ob njem se je vedno dogajalo

Miren je znan po številnih vodnjakih, najbolj znamenit je ob cerkvi svetega Jurija v zgornjem delu naselja, ki so ga zgradili leta 1865. Domačini so slovesno proslavili njegovo 150-letnico.

 Vodnjak  s paviljonsko pločevinasto  streho in cerkev svetega 
Jurija sta osrednji znamenitosti v zgornjem delu Mirna.  Foto: Alenka Ožbot
Vodnjak s paviljonsko pločevinasto streho in cerkev svetega Jurija sta osrednji znamenitosti v zgornjem delu Mirna.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN > Ob mirenskih vodnjakih so se družile generacije. Vsak ima svojo obliko in zgodbo. Veliko so jih v zadnjih letih obnovili in pri nekaterih se domačini še danes srečujejo in poklepetajo.

Med najbolj razpoznavnimi je zagotovo vodnjak iz leta 1865, ki skupaj z bogato razčlenjenim pročeljem cerkve svetega Jurija dominira na spomeniško zaščitenem trgu v zgornjem Mirnu. Do objekta z obodom iz rezanega kamna vodita s prednje, cestne strani dve stopnici. Okrog so postavljeni kamniti šesterokotni stebri, iz katerih izhajajo litoželezni stebriči, nanje pa je prislonjena edinstvena šotorasto oblikovana paviljonska pločevinasta streha. Na vrhu je drog z zastavico, ki kaže smer vetra.

Ob 150-letnici tega edinstvenega spomenika nepremične kulturne dediščine je Krajevna skupnost Miren v sodelovanju s Kulturnim društvom Stanko Vuk Miren-Orehovlje minulo nedeljo pripravila krajšo slovesnost. Osnovnošolci so prebrali nekaj misli in zgodbic o mirenskih “pčih”, nastopila sta še župnijski zbor in vokalna skupina Chorus '97. Vodnjak in njegovo zgodovino je predstavil domačin Peter Budin, župan Mauricij Humar pa je poudaril, kako pomembno je ohranjanje tovrstne dediščine.

Znameniti vodnjak je svoje praznovanje dočakal v snažni obleki. Krajevna skupnost je namreč poskrbela, da so ga temeljito očistili s suhim ledom in ga prebarvali. “V Mirnu smo samo ob glavni cesti našteli približno deset vodnjakov, še veliko več jih je na dvoriščih. Postopoma bomo očistili vse večje,” napoveduje predsednik sveta KS Miren Matjaž Mozetič.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano