Ob letu nov topilniški muzej

Center za upravljanje z dediščino živega srebra ima vse pripravljeno za obnovo dela rudniške topilnice. S pomočjo fotografov pa želi spominu ohraniti njeno razdeljevalnico rude oziroma klasirnico v sedanji podobi.

Topilniško klasirnico bodo za vikend odprli fotografom. Foto: Saša Dragoš
Topilniško klasirnico bodo za vikend odprli fotografom. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Obnova topilnice, ki se jo loteva Center za upravljanje z dediščino živega srebra (CUD Hg) s partnerjema, domačim Mestnim muzejem in norveškim geoparkom Magma, je ena od najbolj obsežnih obnov rudniške dediščine doslej. Da spomin na spomenik v sedanji podobi ne bo zbledel, z natečajem vabi fotografe, naj to ohranijo.

Pogled na topilnico ni prijeten, saj kompleks razpada od prenehanje proizvodnje živega srebra pred 30 leti. Z dvema milijonoma evrov, kolikor jih bodo dobili od norveškega finančnega mehanizma, bodo obnovili le stavbo razdeljevalnice rude, klasirnico, in ob njej zgradili nov sprejemno- učni center za obiskovalce.

Ker morajo biti vsa dela končana v letu dni, si Idrija ob letu obeta otvoritev novega turistično učnega kompleksa. Topilniška rotacijska peč, ki je za ogrado koncerna Kolektor nekoliko bolje zaščitena, pa bo morala počakati na denar za obnovo s kakšnega drugega razpisa.

Predmet fotografskega natečaja je Klasirnica pred obnovo. V petek in soboto (med 10. in 16. uro) jo bodo odprli fotografom, da bodo lahko posneli čim več dokumentarnih fotografij. V soboto bo na voljo pomoč domačega fotografa Roberta Zabukovca. Sodelujejo lahko ljubiteljski in profesionalni fotografi, vsak pa lahko odda do pet fotografij v formatu jpg. CUDHg jih pričakuje do 16. aprila.

Najboljše bodo jeseni predstavili na razstavi, ki jo bodo posvetili evropskemu letu tehnične dediščine. Namen natečaja pa je širši. “Želimo povečati prepoznavnost in pomen ohranjanja dolgo ogrožene Unescove in državne dediščine. S tem pa želimo tudi obveščati javnost in zlasti Idrijčane o poteku velikega projekta obnove,” je povedala v.d. direktorice CUDHg Tatjana Dizdarević. SD


Najbolj brano