Ob gradu Kromberk je utripalo na nebu in v kozarcu

Sobotni pravi poletni večer z jasnim nočnim nebom je zagotavljal pravšnje razpoloženje za že tradicionalno druženje z vini iz spodnje Vipavske doline pri gradu Kromberk. Zvezdni utrinki so prvič odsevali tudi v kozarcu s pivom.

 Utrinki na nebu in utrinki v kozarcu - zmagovalna kombinacija. Foto: Leo Caharija
Utrinki na nebu in utrinki v kozarcu - zmagovalna kombinacija. Foto: Leo Caharija

KROMBERK > Nebo ni zatajilo, v sobotni noči je očesu razdajalo vse svoje zvezdno razkošje. To je bilo še posebej pomembno glede na pričakovanja - smo v času v letu, ko so zvezdni utrinki najpogostejši in imaš torej največ možnosti, da se ti uresniči še tako nemogoča skrita želja. Po pričevanju opazovalcev dogajanja na nebu z grajskega dvorišča v Kromberku je bilo priložnosti kar nekaj. Nekateri so jih skušali ujeti skozi teleskope Astronomskega društva Nanos iz Ajdovščine. Če drugega ne, so bili deležni zanimivih pripovedi članov društva o skrivnostih brezmejnega prostranstva.

Velika večina zbranih pa se je posvečala odsevom utrinkov v kozarcu. Vinska turistična cesta spodnje Vipavske doline in Restavracija Grad Kromberk sta v sodelovanju z novogoriško mestno občino pripravili že tradicionalno druženje Zvezdni utrinki v kozarcu. Svoj pridelek so predstavile vinske kleti Batič iz Šempasa, Frlanova kmetija z Vogrskega, Colja iz Stesk, Lepa Vida iz Oseka, Lisjak iz Zalošč, JNK iz Šempasa, Saksida iz Zalošč, Dornberg, Tratnik iz Dornberka, Slavček iz Potoka in Zgonik iz Branika. Večina vinarjev očitno sledi aktualnemu trendu (nekateri bodo rekli, da trenutni modi) in v ospredje postavlja tako imenovana oranžna vina. Kakorkoli, Ivan Batič iz Šempasa, ki se je dolge maceracije mošta lotil med prvimi v spodnji Vipavski dolini, z njimi dosega zastavljene cilje. Prav nič pa nima proti tistim, ki jim ostajajo ljubša, po domače rečeno, bolj pitna vina.

Ne, škandala ni bilo. Organizatorji so namreč morda tvegali in prvič k sodelovanju povabili tudi pivovarno in marsikdo bi pomislil, da to pa ne gre skupaj z žlahtno kapljico. Pokuševalci so očitno znali najti pravo razmerje in pivo Resevoir Dogs, ki nastaja v Ajdovščini, tudi pohvaliti. Sploh pa četverica pivovarjev časti tudi vino. Polovica ekipe ga celo prideluje in Andrej Sluga, idejni oče vinoljubne Bratovščine sv. Martina, nam je v Kromberku (bolj na skrivaj) namenil v pokušino tudi vino iz njihove kleti.

Za povrh so se hmeljni utrinki lepo ujeli z irsko glasbo ansambla Beer Belly Band iz Kranja. Vse skupaj pa so zaokrožili utrinki na krožniku s poletnimi okusi iz restavracije Grad Kromberk. DK


Najbolj brano