Novi prostori, novo poslanstvo

Na mednarodni dan invalidov so v Solkanu odprli prenovljeno stavbo Varstveno delovnega centra Nova Gorica. Ta enota se bo sicer spomladi prihodnje leto preselila na Sedejevo ulico v nov VDC, takrat pa bo v Solkanu začel delovati zaposlitveni center z zaščitenimi zaposlitvami in programi socialne vključenosti.

Kulturni program na odprtju prenovljene stavbe so sooblikovali varovanci VDC Nova Gorica. Foto: Nace Novak
Kulturni program na odprtju prenovljene stavbe so sooblikovali varovanci VDC Nova Gorica. Foto: Nace Novak

SOLKAN > “Stara stavba ni imela ustreznih prostorov. Streha je bila prekrita z azbestno kritino, ki je puščala, toaletni prostori pa so bili ozki in do njih so vodile stopnice, tako da dnevni center ni bil po meri tistih naših varovancev na invalidskih vozičkih,” je ob otvoritvi prenovljene stavbe enote Solkan novogoriškega VDC povedala njegova direktorica Tea Leban.

Z odprtjem na mednarodni dan invalidov so obeležili tudi 35 let delovanja solkanske enote, ki je kot prva delavnica za delo pod posebnimi pogoji na Primorskem začela delovati septembra leta 1979. Na začetku z dvanajstimi varovanci, trenutno pa je v Solkanu 34 oseb z motnjo v razvoju, v popoldanskem času pa iz enote centra Stara Gora tja vozijo še 14 ljudi z možganskimi poškodbami.

Za tretjino večji prostori

Po naložbi, vredni 220.000 evrov, ki jo je v večjem delu plačalo ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, prenovljeni prostori danes merijo 450 kvadratnih metrov, kar je za tretjino več kot pred začetkom obnove. Uredili so tudi dvorišče, ki je po novem tlakovano.

Varovanci z motnjami v razvoju, ki trenutno obiskujejo enoto Solkan in v njej vsak dan izdelujejo predvsem umetniške izdelke, saj jim je vse manj podjetij pripravljenih odstopiti določena lažja dela, se bodo predvidoma marca preselili prostore novega VDC v Sedejevi ulici v Novi Gorici, ki ga še vedno gradijo. “Takrat bo v teh prostorih zaživel zaposlitveni center z zaščitenimi zaposlitvami. Delodajalci bodo s tem lahko prišli do potrebne kvote invalidov, ker obstoječi programi ne pomagajo pri tej kvoti,”je še pojasnila Lebanova.

Spomladi nove aktivnosti

Za zaposlitveni center imajo tudi sicer že predviden program, saj njihova stavba v Stari Gori potrebuje čiščenje in pranje. Veliko je del, ki jih zdaj opravljajo zunanji izvajalci. Prenovljena stavba je tako urejena, da bi lahko v trenutku postala pralnica oziroma bi v njej lahko stekel normalen proizvodni program.

Kot je še pojasnila Lebanova, računajo z novim programom na 15 delovnih mest, saj pride na dva invalida en delovni inštruktor, poleg tega pa bodo tam vpeljali tudi programe socialne vključenosti, prek katerih bodo skušali vse tiste potencialne uporabnike, ki so zdaj zaradi prostorske stiske doma, vsaj enkrat tedensko pripeljati v dnevno varstvo.

NACE NOVAK


Najbolj brano