O “fabrkah” tako in drugače

Lavričeva knjižnica je z Goriškim muzejem in Goriško knjižnico Franceta Bevka pripravila projekt Kam ste šle vse fabrke? Danes in jutri vabijo v knjižnico vse domačine, ki hranijo stare fotografije, dokumente, zapise in predmete iz industrijske dediščine. Posebej veseli bodo spominov in pripovedi o delu v tovarnah in podjetjih v Vipavski dolini.

Ena od “fabrik, ki je šla”, je tudi nekdanji ajdovski ponos Lipa. 

 Foto: Boštjan Bensa
Ena od “fabrik, ki je šla”, je tudi nekdanji ajdovski ponos Lipa.  Foto: Boštjan Bensa

AJDOVŠČINA > “Vsak spomin je dragocen,” so v Lavričevi knjižnici zapisali v povabilu vsem nekdanjim in sedanjim zaposlenim v tovarnah in podjetjih v ajdovski občini, ki so dajala in še dajejo mestu pečat pomembnega industrijskega središča. Projekt Kam ste šle vse fabrke? Zbiranje spominov o industrijski dediščini na Ajdovskem poteka v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, v Lavričevi knjižnici Ajdovščina, Goriškem muzeju in Goriški knjižnici Franceta Bevka, kjer želijo z njim zbrati čim več pripovedi, spominov, fotografij, dokumentov, anekdot, vtisov in izkušenj domačinov o industrijski dediščini mesta. “Vse, kar bomo izvedeli in zbrali, je dragocen vir za današnjo in prihodnje generacije. Tako bomo poskrbeli, da industrijska dediščina našega mesta in spomini posameznikov ne bodo šli v pozabo. Zbrano gradivo bo na voljo vsem, ki se bodo iz njega želeli naučiti kaj novega, ga raziskati, razstaviti,” ob začetku projekta poudarja Matjaž Stibilj iz Lavričeve knjižnice.

V Lavričevi knjižnici v Ajdovščini bodo danes in jutri med 10. in 18. uro s kolegi iz ostalih dveh ustanov organizirali tri delovne postaje, kjer bodo občani predali fotografije, predmete, izdelke, ki jih bodo takoj fotografirali ali skenirali in jih vrnili lastnikom, pripovedi pa bodo zapisali. Kot je še povedal Stibilj, si bodo prizadevali, da bodo shranjeno zapuščino lahko nekoč predstavili v okviru širšega projekta. AT


Najbolj brano