Novogoriški župan Matej Arčon: “Moj odziv je premišljen”

Na očitke, da se je mlačno odzval na shod Casa Pound, novogoriški župan Matej Arčon odgovarja, da je bil njegov odziv premišljen in da nekateri želijo iz tega kovati politične točke.

Matej Arčon Foto: Leo Caharija
Matej Arčon Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Svoj odnos do polpretekle zgodovine sem že večkrat javno izpostavil, tudi na številnih prireditvah, ko se spominjamo težkih časov boja proti fašizmu. Sobotni shod političnega gibanja Casa Pound obsojam. Tudi tokrat moj odziv ni bil mlačen, kot bi nekateri želeli prikazati. Je odgovoren in premišljen odziv, ki odseva resničnost dveh sosednjih mest in njun pogled v skupno prihodnost. Predvsem me žalosti, da želijo nekateri posamezniki iz tega kovati politične točke. To je neodgovorno do ljudi, ki živimo na obeh straneh meje v slogi in sožitju,” se je včeraj odzval na očitke Mirka Brulca in Luke Manojlovića.

“Kar si neofašisti najbolj želijo, je velika pozornost medijev, burne reakcije v javnosti, debate na socialnih omrežjih ter burni odzivi posameznih organizacij in strank. Šele takrat lahko uresničijo svoje cilje: opozoriti nase, obujati sovraštvo, sprožati nasilje, ustvarjati napetosti v čezmejnem in meddržavnem prostoru. Udeležba župana na demonstracijah in ostre besede bi bile zgolj voda na mlin ekstremistov, ki bi želeli razburkati naše odnose ob meji,” razlaga Arčon in dodaja: “Nihče ne potrebuje neofašistov, je bil odziv večine prebivalcev Gorice. Z nenasedanjem na provokacije in zaprtimi polkni so v Gorici pokazali dostojanstvo in razumevanje dogajanja.”

Z županom Ettorejem Romolijem je govoril o shodu, pravi, in njun skupni odgovor na provokacije je bilo petkovo srečanje v Trstu, kjer so s predstavniki politike in univerz tlakovali pot tesnejšemu sodelovanju univerz in vzpostavitvi evrokampusa.

MM


Najbolj brano