Novogoriški pokrajinski arhiv odslej z več prostora

Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc je podpisal pogodbo za nakup dodatnih poslovnih prostorov za Pokrajinski arhiv Nova Gorica. Z nakupom je zagotovljenih dodatnih 512 kvadratnih metrov prostorov. Tako je rešena prostorska problematika, poskrbljeno bo za hrambo arhivskega gradiva.

Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc je podpisal pogodbo za nakup dodatnih poslovnih prostorov za Pokrajinski arhiv Nova Gorica Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc je podpisal pogodbo za nakup dodatnih poslovnih prostorov za Pokrajinski arhiv Nova Gorica Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, NOVA GORICA > Vrednost celotnega odkupa dodatnih prostorov znaša 496.000 evrov, od tega je ministrstvo za kulturo zagotovilo 440.000 evrov, Pokrajinski arhiv Nova Gorica pa preostalih 56.000 evrov.

Po ministrovih besedah je zaključeno še eno poglavje reševanja prostorske problematike v slovenskih arhivih, ki sledi lanskoletnem odprtju novih prostorov Zgodovinskega arhiva Ptuj. Pokrajinski arhiv v Novi Gorici se je s problemom prostorske stiske za potrebe hrambe arhivskega gradiva srečeval že precej let. Grilc se je s problematiko seznanil na terenu konec maja.

Reševanje prostorske problematike je prioriteta Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 na področju arhivske dejavnosti. Najbolj pereč problem regionalnih arhivov je pomanjkanje depojskih kapacitet, zato je ministrstvo za kulturo odkup dodatnih prostorov v stavbi, kjer ima Pokrajinski arhiv Nova Gorica svoj sedež, uvrstilo kot prednostno investicijo za leto 2014, so sporočili z ministrstva.

Javni zavod Pokrajinski arhiv Nova Gorica je država ustanovila za izvajanje javne arhivske službe in je pristojen za območje upravnih enot Nova Gorica, Ajdovščina in Tolmin. Arhiv hrani 3166 tekočih metrov gradiva s področja uprave, sodstva, gospodarstva, zdravstva in sociale, kulture, znanosti, šolstva, športa, različnih organizacij in društev ter osebnih zapuščin.

STA


Najbolj brano