Novogoriški odbor SD odločno za ohranitev univerze na Goriškem

Univerza v Novi Gorici lahko mestu in širši okolici prinese prepotrebni tehnološki in tudi drug razvoj, zato v SD Nova Gorica pozivajo vodstvo novogoriške občine, univerze ter tamkajšnjih organizacij, naj naredijo vse, da se bo univerzitetni kampus gradil v Novi Gorici.

Univerza v Novi Gorici lahko mestu in širši okolici prinese prepotrebni tehnološki in tudi drug razvoj, zato v SD Nova Gorica pozivajo vodstvo novogoriške občine, univerze ter tamkajšnjih organizacij, naj naredijo vse, da se bo univerzitetni kampus Foto: Leo Caharija
Univerza v Novi Gorici lahko mestu in širši okolici prinese prepotrebni tehnološki in tudi drug razvoj, zato v SD Nova Gorica pozivajo vodstvo novogoriške občine, univerze ter tamkajšnjih organizacij, naj naredijo vse, da se bo univerzitetni kampus Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Predsednik SD Nova Gorica in državni svetnik Tomaž Horvat je zato na današnji novinarski konferenci poudaril, da je bila prioriteta prejšnjega župana novogoriške občine izgradnja kampusa, vendar je prišlo do ustavitve tega projekta. Razloga ne pozna, je pojasnil in dodal, da so kasneje želeli univerzitetni kampus z lokacije ob dijaškem domu prenesti na zemljišče nasproti hotela Perla.

“Želimo si, da bi vodstvi novogoriške mestne občine in univerze vendarle našli skupni jezik ter bi tako univerza ostala na Goriškem,” je povedala mestna svetnica iz vrst SD Tanja Pipan.

V zadnjih nekaj letih se tako ni premaknilo, šele ob sprejemanju letošnjega občinskega proračuna je Pipanova poskušala doseči, da bi nekaj denarja vendarle namenili tudi za projekt gradnje univerzitetnega kampusa. Svetniki so nato na zadnji seji novogoriškega mestnega sveta sprejeli sklep, da se za namene gradnje univerzitetnega kampusa novogoriški univerzi ponudi zemljišče ob dijaškem domu.

Poslanec SD Matjaž Nemec pa je dejal, da bi se morali na Goriškem zavedati, kakšen je razvojni potencial, ki ga prinaša univerza v mesto in okolico. Zato želijo narediti v SD vse, da bo Nova Gorica tudi v prihodnje ostala univerzitetno mesto in se bo univerzitetni kampus gradil tam in ne v Vipavi ali kje drugje.

Upravni odbor Univerze v Novi Gorici je na seji februarja lani sicer sklenil, da se bo univerzitetni kampus gradil v Vipavi, saj je tamkajšnja občina edina ponudila ustrezno zemljišče, ki je bilo za univerzo tudi cenovno ugodno. Vendar pa se je zapletlo pri pridobivanju soglasij, saj del zemljišča spada v območje poplavne ogroženosti ob reki Vipavi.

Vipavska občina se že leto dni trudi, da bi rešila omenjeni zaplet, univerza pa jim je rok za pridobitev ustrezne rešitve podaljšala do konca marca. V začetku aprila bodo tako na seji upravnega odbora ponovno spregovorili o lokaciji, kjer bodo v prihodnje zgradili univerzitetni kampus.

Sicer pa so pred lanskimi lokalnimi volitvami novogoriški županski kandidati podpisali dogovor, da si bodo prizadevali za to, da se bo univerzitetni kampus zgradil v Novi Gorici.

STA


Najbolj brano