Novogoriški Arctur z novim superračunalnikom

Družba Arctur iz Nove Gorice je danes, štiri mesece po selitvi v nove poslovne prostore, predstavila sodobno podatkovno središče in nov superračunalniški sistem Arctur-2. Predstavitve se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je v nagovoru poudaril pomen tehnološkega napredka.

Predstavitve se je udeležil tudi predsednik države Borut 
Pahor, ki je v nagovoru poudaril pomen tehnološkega napredka. Foto: STA
Predstavitve se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je v nagovoru poudaril pomen tehnološkega napredka. Foto: STA

NOVA GORICA > Podjetje Arctur je s sodobnim podatkovnim središčem vzpostavilo tehnološko in poslovno središče, ki na enem mestu združuje razvojno raziskovalno skupino, superračunalniški center in lastni visokotehnološki inkubator. Namen superračunalnika je povezati znanost in industrijo, visokotehnološka in proizvodna podjetja pa lahko s pomočjo superračunalniških simulacij konkurirajo na globalnem trgu, so pojasnili v novogoriški družbi.

"To podatkovno središče smo zasnovali kot hiperkonvergiran superračunalnik. Poleg tega, da zna poganjati simulacije s področja superračunalništva, je sposoben obdelovati še velike količine podatkov ter poganjati raznovrstne aplikacije in sisteme, ki so tipično prisotni v računalniškem oblaku. Superračunalnik je seveda del tega sistema," je na današnjem dogodku povedal tehnični direktor Arcturja Marko Kobal.

Pri investiciji v novi superračunalnik je sodeloval kitajski strateški partner, podjetje Sugon, ki je največji proizvajalec opreme za superračunalnike in računalništvo v oblaku na Kitajskem. "Ta sistem, ki smo ga skupaj razvili, zasnovali, saj nismo le kupili stroja in ga postavili pri nas, bo podjetje Sugon uporabljalo kot nekakšen referenčni sistem v Evropi, saj je to njihova prva večja investicija v Evropi," je še povedal Kobal.

Direktor Arcturja Tomi Ilijaš je povedal, da je celotna vrednost investicije 4,3 milijona evrov. "Danes je za nas pomemben dan, saj s tem zaključujemo največjo investicijo v zgodovini naše družbe. Poleg stavbe in podatkovnega centra bomo danes zagnali tudi superračunalnik Arctur-2, ki je naslednik našega prvega Arctur-1 izpred šestih let. Za nas je to ključnega pomena, saj bomo s tem računalnikom ponujali storitve po celem svetu," je dejal.

Arctur namreč kar 90 odstotkov prihodkov ustvari na tujih trgih. Novi superračunalnik je narejen po premišljenem načrtovanju Arcturjevih inženirjev. Na njem bodo opravljali številne procese, od analiz za farmacevtsko industrijo, načrtovanja novih avtomobilov, do novih letal, precej ga uporabljajo tudi v medicini, računali so klimatske spremembe, nastanke širjenja vesolja in tako naprej, je dodal Ilijaš.

STA


Najbolj brano