Novogoriška univerza med najvišje ocenjenimi na svetu

Univerza v Novi Gorici je vključena v globalno mednarodno ocenjevanje univerz UMultirank od samega začetka tega evropskega projekta. Letošnji rezultati primerjalnega ocenjevanja univerz z vsega sveta U-Multirank 2015, objavljeni konec marca, so pokazali, da novogoriška univerza dosega v svetovnem merilu visoko nadpovprečne rezultate.

Univerza v Novi Gorici Foto: Leo Caharija
Univerza v Novi Gorici Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Posebej je bila prepoznana odličnost univerze na področju raziskav, mednarodne usmerjenosti in regionalne vpetosti. Dobre rezultate izkazuje tudi na področju učenja in poučevanja, so sporočili iz Univerze v Novi Gorici.

Primerjava rezultatov z ocenami U-Multiranking 2015 ostalih univerz v širši regiji izven meja Slovenije pa je pokazala, da je novogoriška univerza najboljša univerza po večini kazalcev ocenjevanja, saj prekaša ne samo vse ostale slovenske univerze, ampak tudi starejše in večje univerze v naši soseščini, kot so Univerza v Gradcu, Univerza v Trstu, Univerza v Padovi ali Univerza v Zagrebu.

U-Multirank je nova primerjalna lestvica univerz, ki so jo razvili v EU s finančno podporo Evropske komisije. Namenjena je mednarodni primerjavi univerz z vsega sveta. V letošnjem letu je bilo v ocenjevanje vključenih 1200 univerz iz 83 držav z več kot 1800 fakultetami in 7500 študijskimi programi.

U-Multirank je prva globalna lestvica, ki podaja celovito večdimenzionalno sliko delovanja univerz, saj univerze primerja na petih področjih: poučevanje, raziskave, mednarodna usmerjenost, regionalna vpetost in prenos znanja. Za razliko od ostalih lestvic, ki univerze razvrščajo v enotno lestvico “prvih 100 univerz” na podlagi enotne številske ocene, sestavljene iz različno uteženih parametrov, U-Multirank podaja celovito sliko prednosti in slabosti posameznih univerz, ki študentom povedo o univerzi tisto, kar je posebej za njih pomembno, ko se odločajo o izbiri univerze za svoj študij, so še zapisali na univerzi.

Univerza letos obeležuje 20. obletnico obstoja, vendar se kljub svoji mladosti in relativni majhnosti v mednarodnem merilu izkazuje s prepoznano odličnostjo. “Vrhunski rezultati, ki jih dosega niso naključni, ampak plod trdega dela in jasno zastavljene vizije razvoja univerze, ki jo je sprejel senat UNG,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

STA


Najbolj brano