Novogoriška univerza dobila prvo umetniško akademijo

Po več letih truda je visoka šola za umetnost, ki je delovala kot del Univerze v Novi Gorici, dobila status umetniške akademije. To je sicer prva umetniška akademija, ki deluje izven Univerze v Ljubljani, ponuja pa programe, ki jih doslej niso nikjer drugje v Sloveniji, ter je zato dopolnitev ostalih umetniških programov.

Akademija ima prostore v palači Alvarez v centru Gorice, 
kamor se je leta 2012 na povabilo goriških deželnih oblasti 
preselila iz Ljubljane. Foto: Leo Caharija
Akademija ima prostore v palači Alvarez v centru Gorice, kamor se je leta 2012 na povabilo goriških deželnih oblasti preselila iz Ljubljane. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, GORICA > Visoko šolo za umetnost so na novogoriški univerzi ustanovljena leta 2008, leto kasneje pa je začela delovati. To ni bilo nekaj novega, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica 1. in 2. stopnje akademije umetnosti Rene Rusjan, saj je nastala na podlagi petnajstletnih izkušenj Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart.

Z novo pridobljenim statusom se za same študente ne bo spremenilo nič, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici namreč nadaljuje relativno dolgo linijo raziskovanja novih oblik in metod izobraževanja na področju umetnosti.

Na akademiji umetnosti izvajajo prvostopenjski program digitalne umetnosti in prakse ter njegovo drugostopenjsko nadgradnjo, magistrski program medijske umetnosti in prakse. Razvoj slednjega je skozi mednarodni projekt Adriart podprla Evropska komisija. Študenti akademije lahko prehajajo med okolji in nosilnimi moduli animacije, filma, fotografije, novih medijev, sodobnih umetniških praks ter scenskih prostorov.

Na akademijo umetnosti letno sprejmejo 15 študentov prve stopnje in deset študentov na drugi, magistrski stopnji študija. Tudi v letošnjem letu so v celoti zapolnili vpisna mesta, študenti pa so pred vpisom morali opraviti sprejemni izpit. Zanimivo je, da se na prvo stopnjo vpisujejo pretežno Slovenci in vsako leto več Italijanov, na drugi stopnji pa je že več kot polovica vseh študentov iz tujine, med njimi so tudi Indijci in Palestinci.

Skupno se na akademiji umetnosti izobražuje 60 študentov, ki so sicer uspešni tudi drugače. Udeležujejo se različnih izmenjav v projektu Erasmus, v zadnjih dveh letih pa so celo dobitniki visokih nagrad na Festivalu slovenskega filma.

Akademija ima prostore v palači Alvarez v centru Gorice, kamor se je leta 2012 na povabilo goriških deželnih oblasti preselila iz Ljubljane. Tesna povezava med Novo Gorico in Gorico omogoča študentom raznolike načine sodelovanja tako v regiji kot tudi v sklopu mednarodnih izmenjav, mnogim študentom pa pomeni celo navdih pri njihovi ustvarjalni poti.

STA


Najbolj brano