Novogoriška tržnica od blata do zvezd

Kje bo novogoriška tržnica? To vprašanje, ki se morda na prvi pogled zdi obrobno, je zelo zaposlovalo kandidate za županski stolček v Novi Gorici. Kaj se s to razvojno dilemo dogaja zdaj, ko je kampanja mimo? Prav veliko konkretnega ne, a zmagovalec volitev Matej Arčon zagotavlja, da bodo uganko rešili v tem mandatu, saj da sodi med prednostne naloge uprave.

Pod zasilno streho tržnice je pozimi kot v zamrzovalniku, poleti pa kot v rastlinjaku.  Foto: Leo Caharija
Pod zasilno streho tržnice je pozimi kot v zamrzovalniku, poleti pa kot v rastlinjaku.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Predvsem v zimskim mesecih ponuja novogoriška tržnica kaj žalosten pogled. Nekoliko živahneje je poleti, ko poleg rednih zakupnikov miz prihajajo tudi občasni prodajalci domačega sadja in zelenjave. Najbolj zveste prodajalke so zadovoljne, da so z zasilno obnovo pred nekaj leti dobile elektriko, streho, razsvetljavo, toplo vodo in ogrevane sanitarije. A razmere so kljub temu daleč od idealnih.

Neuradno je bilo slišati očitke, da je občinska uprava zapravila nerazumno velike zneske za študije biroja Sadar+Vuga, ki jih ne bo mogla nikoli uresničiti. Za prvo in drugo zasnovo skupaj je mestna občina plačala nekaj več kot 35.000 evrov.

Razmere so vse prej kot idealne

“Nimamo parkirišča, poleti se pod plastično streho temperatura dvigne do 40 stopinj Celzija in smo kot v rastlinjaku, ob najbolj mrzlih dneh je tako hladno, da zelenjava zmrzuje na mizah, čeprav jo pokrivamo, ker ni stranske zaščite, ob vetrovnih dneh vleče,” naštevajo. Sicer so minili časi, ko so se prodajalci izmenjevali in celo noč “stražili” mize, da jim ni kdo vzel najboljšega mesta, a tisti, ki na tržnico pridejo le občasno in zato nimajo rezervirane mize, še vedno prihajajo ob štirih ali petih zjutraj in čakajo v avtomobilih.

“Rešitev problema tržnice definitivno je prioriteta te občinske uprave,” zagotavlja novogoriški župan Matej Arčon. Kar nekaj konkretnih razmislekov so tej temi namenili že v preteklem mandatu. “Tržnica je povezava mestnega in podeželskega dela občine,” pravi in se zaveda tudi, da je tržnica obraz in duša mesta ter pomemben element turistične ponudbe.

Futuristična stolpnica: zdaj ni čas zanjo

O tem, kam seliti ta pomemben prostor, je bilo kar nekaj zamisli. Nekdanji svetnik in županski kandidat Miran Müllner jo je, denimo, videl v opuščeni železniški remizi, ob kateri je že nekaj let nakupovalno središče Supernova. Arčon pa je, kar se lokacije tiče, odločen: “Tržnica mora ostati v središču mesta.”

Misli novogoriške občinske uprave so v minulem mandatu še segale precej visoko. Projektantski biro Sadar+Vuga si je v idejni študiji zamislil tretjo mestno vertikalo, ki bi delala družbo nebotičniku in Eda centru, dvigovala pa bi se iz sedanje stavbe avtobusne postaje. “Idejna zasnova je zelo dobra, a v tem trenutku iz objektivnih ekonomskih razlogov neuresničljiva,” pravi Arčon. Zato so projektantom naročili vmesno rešitev, ki bi bila izvedljiva, hkrati pa bi puščala odprta vrata za bolj ambiciozne načrte v prihodnosti.

Avtobusi se bodo umaknili

“Tržnico nameravamo preseliti ob Erjavčevo ulico, na območje pred stavbo avtobusne postaje, kjer so park in parkirišče za avtobuse. Zemljišče bi pridobili z zamenjavo. Tako da bi mestna občina od družbe Avrigo dobila to zemljišče, Avrigo pa zemljišče na nasprotni strani, proti stanovanjskim blokom, kjer bi uredili površine, ki bi jih izgubili z umestitvijo tržnice,” razlaga Arčon. Predvideno je, da bo na novi lokaciji, ki je od stare oddaljena le nekaj deset metrov, prostor tako za pokriti kot za odprti tržni prostor. “Če bodo izbrali to lokacijo, bo to dobro tako za nas kot za stranke,” so povedale prodajalke na tržnici. Bojijo se namreč, da bi selitev v bolj oddaljene predele mesta odvrnila stalne kupce.

Na občini na vprašanje, kdaj točno bodo postavili novo tržnico, še ne znajo odgovoriti. Skoraj gotovo to ne bo v prihajajočem letu, saj bo večina investicijskega denarja namenjena gradnji centralne čistilne naprave. Cilj pa je, da bi projekt zaživel v naslednjih štirih letih.

VESNA HUMAR


Najbolj brano