Novinci proti starim mačkom

Čeprav je še danes čas za vlaganje uradnih kandidatur za županske volitve, dvomov, kdo se bo v Novi Gorici potegoval za to mesto, ni več. Sedanjega župana Mateja Arčona bo izzvalo nekaj starih političnih mačkov, ki že imajo izkušnje z županskimi kandidaturami, in nekaj novincev.

Kdo bo kot župan hodil v službo v novogoriško mestno hišo prihodnja štiri leta? Kandidatov, ki se potegujejo za to, je devet, od starih mačkov do političnih novincev.   Foto: Leo Caharija
Kdo bo kot župan hodil v službo v novogoriško mestno hišo prihodnja štiri leta? Kandidatov, ki se potegujejo za to, je devet, od starih mačkov do političnih novincev.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Sedanji župan Matej Arčon je na prejšnjih volitvah kot kandidat LDS županski stolček napadal iz ozadja in si je zmago priboril v drugem krogu, proti tekmici iz SD Darinki Kozinc. Takrat je tekmo dobil nekoliko po zaslugi volilcev, ki so volili proti SD, ki je bila dva mandata na oblasti, pa tudi zaradi napovedi, da bo na občini zavel nov veter. Pravzaprav zagon, kot je poudarjal. Letos je kot župan bistveno bolj izpostavljen in, posledično, tudi pod drobnogledom kritične javnosti. V boj za nov mandat se podaja s svojo listo (njegova nekdanja LDS je praktično izginila s prizorišča) in poudarja, da bo nadgradil, kar je doslej izpeljal, od obnov vrtcev in šol, gradnje skate parka, do začetka gradnje čistilne naprave v Vrtojbi, varstveno delovnega centra ... Med meščani najbolj odmeva 3,6 milijona evrov vredna obnova centra Nove Gorice, ki so ga začeli urejati ravno v volilnem letu in množično odprli pred kratkim. Ker so, kljub nekaterim kritikam, novemu centru relativno naklonjeni, se zdi, da je Arčon na ta način že dobil kar nekaj točk. Stavi še na eno karto - sodelovanje: “V mestnem svetu smo prvič v zgodovini delovali brez koalicije in opozicije. Vse najpomembnejše akte smo sprejeli tako rekoč soglasno.”

V zadnjem času je že večkrat zavrnil očitke, da je ob vsem “lišpanju” mesta občina (pre)malo vlagala v podeželje in da je premalo pomagala gospodarstvu.

Prav to, se zdi, utegnejo biti teme, na katerih bi njegovi protikandidati gradili kampanjo. Tako stari politični mački kot politični novinci.

Stari mački

V prvi skupini je kar nekaj pretendentov. Za župansko mesto se bo znova potegovala Darinka Kozinc, a tokrat ne več pod zastavo SD, na prejšnjih volitvah najmočnejše stranke v občini, pač pa Zveze za Primorsko. Kozinčeva nastopa umirjeno, kot kaže bo to - poleg poudarjanja sodelovanja - formula, kako nagovoriti volilce. A samo to ne bo dovolj, predvsem, ker tudi ZZP ni tako močna stranka, da bi avtomatično potegnila del volilcev.

Gospodarski razvoj in nova delovna mesta so glavne točke kampanje. To prav tako poudarjajo tudi ostali kandidati. Socialnih demokratov, na primer, na listi katere bo župansko mesto naskakoval direktor Komunale Andrej Miška. SD je v zadnjem letu pospešeno poudarjala, da župan nima posluha za socialo in gospodarstvo. Odkrita trenja in hudi očitki med Miško in Arčonom okrog odlagališča odpadkov v Stari Gori so jasno nakazala, da bo boj med njima srdit. Zanimivo bo videti, koliko se bo “bojevitost” obnesla in kako bodo na volilce vplivala trenja in padec podpore, ki se v zadnjem času dogajajo v SD.

Med tiste, ki ostre bodice večkrat uperijo v občinsko oblast, sodi tudi Miran Müllner, nekdaj član SNS, ki se v boj za župansko mesto podaja s svojo listo. Müllner sodi med aktivne, retorično podkovane svetnike, v čigar besednjaku se pogosto znajdejo besedne zveze “zaščita javnega interesa” in “koruptivnost” ter pozivi, ali “bodo krivci za to odgovarjali!” Podpora podjetništvu in športu bosta zagotovo pomembna aduta prepričevanja, zakaj je on najbolj primeren za župana.

Županski mandat bo poskusil dobiti še en stari znanec - odvetnik Gregor Veličkov. V mestnem svetu ravno tako retorično podkovan kritik, ki je s svojo listo prav tako opozarjal na razsipnost pri nekaterih naložbah, potrebo po povečevanju delovnih mest, neprofitnih stanovanj ... Na prejšnjih volitvah je bil peti, zdaj računa, da se bo zavihtel bistveno više.

Manj znana imena

Kako visoko lahko poseže kandidatka SDS Damjana Pavlica, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah kandidirala za poslanko, je težko reči. Predsednica KS Šempas je širše dokaj neznana, kar je nedvomno precejšen minus, po drugi strani pa lahko računa na zveste volilce SDS, ki imajo v mestni občini kar precejšnjo težo. Tudi kandidat SMC Egon Dolenc, ukvarja se s poslovnim svetovanjem, se v boj podaja kot neznanka. V nasprotju s Pavlinovo pa je pri njem neznanka tudi to, kakšen domet bo sploh imela Cerarjeva stranka na lokalnih volitvah. Širšemu krogu občanov je manj znan tudi mladi politolog Anton Harej iz Dornberka, ki se bo za župana potegoval na listi NSi. Ni pa novinec v politiki, saj je že dolgo član stranke, potegoval pa se je tudi že na volitvah.

Med politično nepopisanimi listi izstopa tudi Luka Manojlović. Kar pa ne pomeni, da je neznan. Računalniški strokovnjak in podjetnik, ki je na Goriškem v desetih letih zagotovil več kot sto brezplačnih dostopnih točk za brezžični internet in zasnoval e-hišo, uživa podporo med mladimi v urbanem okolju. Portal in lista Goriška.si, ki jo je zasnoval s somišljeniki in s katerim v zadnjem času meščane vabi k soustvarjanja programa in dajanju pobud, nakazujeta drugačen način “delanja politike”. Na volitve bo zagotovo pritegnil znaten del mladih iz Nove Gorice, tudi tistih, ki se jih morda sicer ne bi udeležili, precej večja neznanka pa je, koliko glasov bo zbral na podeželju.MITJA MARUSSIG


Najbolj brano