Novi izzivi pomoči na domu

Občine na ožjem Goriškem bodo morale letos izbrati izvajalca, ki bo na njih ozemlju skrbel za pomoč starejšim na domu. Center za socialno delo (CSD) Nova Gorica bo namreč ob novem letu storitev nehal izvajati. Za uporabnike naj se ne bi nič spremenilo, tudi zaposleni naj bi ohranili delovna mesta, zagotavljajo odgovorni. V Ajdovščini, kjer je v začetku leta oskrbo prevzel Dom starejših občanov, je prenos stekel gladko.

Oskrbovalke Doma starejših občanov   uporabnikom pomoči 
na domu dostavijo kosilo, pogosto edini dnevni topel 
obrok.  Foto: Alenka Tratnik
Oskrbovalke Doma starejših občanov uporabnikom pomoči na domu dostavijo kosilo, pogosto edini dnevni topel obrok.  Foto: Alenka Tratnik

NOVA GORICA, AJDOVŠČINA > Mestni svet v Novi Gorici je v prvi obravnavi potrdil odlok o pomoči na domu. “S tem smo skladno z zakonodajo definirali organiziranost izvajanja te javne službe v naši občini, obliko izvajanja, upravičence do teh storitev, obseg in vrste storitev, način uveljavljanja pravice do pomoči na domu, določitev cene storitev ter oprostitve plačil,” je pojasnila načelnica oddelka za družbene dejavnosti v mestni upravi Marinka Saksida. To je uvod v reorganizacijo službe, za katero na ožjem Goriškem zdaj še skrbi center Klas, ki deluje v okviru območnega Centra za socialno delo (CSD). Po novem letu pa ne bo več, saj se v CSD temu odpovedujejo.

Sprememb bolj ali manj ne bo

Spremembe bodo skoraj neopazne, pravijo odgovorni. Cilj je, po besedah Sakside, zagotoviti “kakovostno in strokovno izvajanje programa tudi po novem letu,” kar namerava vsaj Mestna občina Nova Gorica na svojem ozemlju še naprej udejanjati z javno službo. Hkrati se bo zavzemala, da bo prenos dejavnosti na novega izvajalca za uporabnike čim lažji in da bo zaposlil zdajšnje delavce centra Klas, razlaga Saksida.

Takšno zahtevo je mogoče postaviti kot enega od pogojev za sklenitev neposredne pogodbe o izvajanju javne službe z javnim socialnovarstvenim zavodom, ki lahko opravlja dejavnost pomoči na domu. In po besedah načelnice bi radi v mestni občini prav po tej poti dobili naslednika centra Klas. Kot dodaja, so ideji “naklonjeni župani vseh šestih goriških občin,” v mestni upravi pa ocenjujejo, da je smiselno ohraniti zdajšnji sistem na ožjem Goriškem, kjer pomoč na domu zagotavlja en izvajalec.

Ni pa to nujno, kot ni nujno, da bi vse občine sprejele enak odlok o tej dejavnosti. Novogoriška bo svojega najbrž potrdila še pred počitnicami, računa načelnica, nato naj bi objavili namero za sklenitev neposredne pogodbe. Jeseni bi lahko že imeli izbranega novega izvajalca.

Prijazno do uporabnikov in zaposlenih

Kot je pojasnila direktorica CSD Nova Gorica Nataša Košiček, je razlogov za spremembo več. Eden je, “da dejavnost pomoči na domu še vedno deluje kot razvojni projekt centra, čeprav je zaposlenih v tej enoti več kot v osnovni dejavnosti centra.” Drugi je, kot je povedala Saksida, da se pomoč na domu na ravni vse države prenaša s centrov za socialno delo, tretji pa, da center Klas ne zmore nuditi novih dodatnih storitev.

Hkrati težavo predstavlja zaposlovanje javnih delavcev kot oskrbovalcev, kar povzroča nestabilnost in slabša kakovost storitev zaradi menjav teh delavcev. Tudi to je razlog za prenos dejavnosti na drugega izvajalca. Kot o tem pravi Košičkova, so vsi župani zainteresirani, da bodo izvedeni na za uporabnike in zaposlene najbolj ustrezen način.

V Ajdovščini že pod novo streho

Ajdovci so se za reorganizacijo odločili že lani, ko je tamkajšnji CSD objavil namero, da storitve zaradi prevelikega obsega dela in vzpostavljanja novih podpornih programov v okolju z letošnjim letom ne bo več izvajal. Pobudo je prevzel Dom starejših občanov Ajdovščina (DSO). “Mi smo v tej smeri razmišljali že prej in zdelo se nam je smiselno, da našo dejavnost razširimo tudi na pomoč na domu. To je bil izziv in priložnost za razvoj naše hiše ter odpiranje navzven. Dejavnost dejansko bolj sodi k nam oziroma k podobnim zavodom kot k CSD in tudi usmeritve države gredo v to smer,” pojasnjuje direktorica DSO Tanja Stibilj Slemič.

Kot dodaja, je prenos stekel brez pretresov. “Naš zavod je prevzel vse oskrbovalke, tako da imamo trenutno šest polno zaposlenih oskrbovalk, ena je zaposlena za polovični delovni čas, prav tako tudi koordinatorka storitve, ena delavka je vključena prek javnega dela. Število uporabnikov se giblje okrog 45, obseg storitve pa je pri različnih uporabnikih zelo različen,” dodaja.

Poleg DSO v ajdovski občini pomoč na domu že več let izvaja še Zavod za socialno oskrbo Pristan, ki deluje tudi v vipavski in še v nekaterih občinah. Cena je za uporabnika ne glede na izvajalca v ajdovski občini enaka, občina pa plačuje različni znesek subvencije do polne ekonomske cene. Uporabnik trenutno za uro oskrbe ob delovnikih plača pet evrov, ob nedeljah 6,70 evra, ob praznikih 7,20 evra.

Potrebe se spreminjajo

Kot dodaja Stibilj Slemičeva, so izkušnje s terena zelo različne. “Storitev, ki je pri posamezniku omejena na 20 ur tedensko, je primerna za tiste, ki potrebujejo le delno pomoč. To pa ni rešitev za nekoga, ki je v celoti odvisen od tuje pomoči in nima socialne mreže, ne v sorodstvu ne sicer v domačem okolju.”

Opažajo namreč, da se potrebe uporabnikov spreminjajo. “V večini primerov ne gre več zgolj za gospodinjska pravila, povečuje se potreba po pomoči pri osebni higieni in negi. Podobno kot pri domski oskrbi tudi tu vedno več uporabnikov potrebuje bolj zahtevno nego. Posebno poglavje je seveda, koliko pomoči si uporabniki lahko plačajo glede na vse težje socialne razmere. Vsa ta vprašanja bodo za vse nas in za vso državo velik izziv v prihodnje,” še opozarja direktorica.

AMBROŽ SARDOČ, ALENKA TRATNIK


Najbolj brano