Nove luči, morda kdaj tudi streha

Kanalski Trg Kontrada bo ta in naslednji konec tedna oživil festival ljubiteljskih gledališčnikov, ki ga gosti tamkajšnje društvo. Hkrati je bilo na trgu po nekaj letih premora znova bolj živahno ob vikendih v juliju, ko je novo društvo KUD GFG predvajalo filme. Če se kaj dosti ne bo zapletalo, pa bo za te in druge prireditve v centru občine kmalu na voljo lepše prizorišče na prostem, saj se v upravi občine pripravljajo na obnovo Kontrade.

Morda ni  tako daleč dan, ko bodo gledališčniki svoj festival  v Kanalu prirejali ne le v prijetnem, 
ampak tudi v  bolj  lično urejenem okolju. Foto: Marjo Gabrijelčič
Morda ni tako daleč dan, ko bodo gledališčniki svoj festival v Kanalu prirejali ne le v prijetnem, ampak tudi v bolj lično urejenem okolju. Foto: Marjo Gabrijelčič

KANAL > Tako kot že več let, bo tamkajšnja gledališko društvo tudi letos v drugi polovici avgusta pripravilo festival Gledališče na Kontradi. Nastopilo bo predvidoma šest skupin. Prireditev v petek ob 20. uri (vse predstave bodo ob istem času) začenja bohinjsko Gledališče 2B s predstavo Georgesa Feydeauja Bumbar, v nedeljo, 30. avgusta, pa jo bodo zaključili gostitelji. Uprizoril bodo delo Branislava Nušića Pokojnik. Preostali soboti, nedeljo in petek se bodo na slikovitem trgu predstavile skupine iz Ospa, s Kambreškega, iz Slovenj Gradca in z Visokega, vse s komedijami. V primeru dežja bodo predstave v dvorani v Desklah.

Premorejo prav poseben “teater”

“V glavnem gre za izmenjave in bolj ali manj so to skupine, s katerimi redno sodelujemo. Hkrati pa vsako leto pripeljemo tudi katero novo,” je predsednik kanalskega gledališkega društva Severin Drekonja pojasnil, kako izberejo nastopajoče. Vse v prvi vrsti temelji na izmenjavah, dodaja, kar pomeni manj stroškov za izvedbo prireditve, pa tudi možnost za kanalsko društvo, da nastopa drugod po Sloveniji.

Tisto, kar lahko v kanalskem amaterskem odru dodatno ponudijo tudi kolegom, ne le obiskovalcem večerov ob komedijah, ki jih je po besedah Drekonje navadno okoli dvesto, pa je ambient - trg Kontrada. “Nastopajoči z veseljem pridejo sem, ker je tudi širše po Sloveniji težko najti tako prijeten prostor za predstave,” ocenjuje sogovornik in dodaja, da ob dežju predstave še vedno predstavljajo v dvorano v Deskle, ker je tista v Kanalu tehnično preskromno opremljena.

Novi bodo tlaki, razsvetljava, oder

Tudi Kontrada pa bi bila lahko bolje opremljena za opisani in sorodne dogodke, menijo nekateri, in že stara je ideja, da bi jo na novo uredili. Še vedno je aktualna, kajti, kot pojasnjuje kanalski župan Andrej Maffi, se “letos dogovarjamo z lastniki oziroma stanovalci, na katerih zemljišča posegamo zaradi pridobitve gradbenega dovoljenja. Pričakujem sodelovanje, kot smo že dobro sodelovali. Nenazadnje jim bomo uredili dvorišče.”

Trgu nameravajo dati novo podobo in ga hkrati tehnološko in infrastrukturno posodobiti, pri čemer bodo po besedah župana “ohranjene vse značilne historične prvine prostora ter njegova zasnova.” Tlakovali ga bodo s soškim prodom dveh granulacij in dveh barvnih odtenkov v kombinaciji s kamnitimi ploščami. Dvignjeni del trga (temelji podrte hiše), ki služi kot oder, bo ostal enako velik, a bo na novo tlakovan in opremljen tako, “da bo omogočal kvalitetnejšo izvedbo kulturnih prireditev,” pravi Maffi. Hkrati nameravajo obnoviti vse komunalne napeljave, električne kable na pročeljih hiš bodo prestavili pod površje, vse bo na novo osvetljeno, kar vključuje talne luči, konzolne svetilke, točkovne reflektorje in dodatno osvetljevanje odra.

Trg je bil v preteklosti najbrž najbolj poln ob julijskih vikendih, ko je tam kanalsko mladinsko društvo prirejalo glasbeni Festival Kontrada. Prireditev je zamrla, ko je občina umaknila sofinanciranje, so povedali v društvu. Letos julija pa je tam vzniknil nov niz dogodkov. Skupina mladih, ki so vsi člani desklanske gledališče skupine MAG in nekateri še kanalske, so se v zadnjem letu dni združili v društvo KUD GFG in že uvodoma naredili pomemben korak. Na Kontradi so namreč julija štiri večere predvajali filme različnih žanrov in iz različnih obdobij ter poleg tega pripravili en koncert.

Tudi ideja o strehi ni zavržena

Prav pri slednjem, namreč kako urediti oder, pa bi po besedah Drekonje želeli sodelovati v gledališkem društvu, ki “ni zraven pri načrtovanju prenove,” kot se je izrazil predsednik, vendar “se ponujamo, da bi dajali svoje predloge.” Kajti želijo, da bo trg tudi potem primeren za gledališče.

Vodja turističnega društva Vanja Cotič, ki smo jo vprašali, ali se zdi Kontrada dovolj izkoriščena, pa med drugim odgovarja, da bi “gotovo bila bolje, če bi se dalo čez trg potegniti pomično streho.” Na ta način bi lahko prireditve tam imeli tudi ob dežju, a kot dodaja, se tudi brez tega v Kanalu dosti dogaja, pa na drugih prizoriščih. Župan je povedal, da pomične strehe v aktualnem projektu prenove ni. Ideja sicer ni pozabljena, a se bo treba odločiti, katero rešitev izbrati.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano