Nove investicije napovedujejo tudi nove zaposlitve

Tolminska družba Hidria AET obeležuje 60-letnico delovanja. V ta namen je danes pripravila dan odprtih vrat in slovesnost. V prihodnje napoveduje nov investicijski cikel, saj je z inovacijami, predvsem avtomobilsko svečko s senzorjem tlaka za dizelske motorje, uspela prepričati precej kupcev.

Hidria AET se je iz enega od mnogih ponudnikov sistemov za 
hladen zagon dizelskih motorjev v zadnjih letih prebila med 
globalno vodilne proizvajalce rešitev na tem področju. Foto: Neva Blazetič
Hidria AET se je iz enega od mnogih ponudnikov sistemov za hladen zagon dizelskih motorjev v zadnjih letih prebila med globalno vodilne proizvajalce rešitev na tem področju. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Nove investicije napovedujejo tudi nove zaposlitve. Čeprav je večina proizvodnje avtomatizirana, bodo po besedah direktorja Hidrie AET Boštjana Bratuša v prihodnjih letih potrebovali približno 50 novih, visoko strokovno usposobljenih delavcev. Hidria AET sicer v Sloveniji in na Kitajskem zaposluje 350 ljudi.

Prebili med globalno vodilne ponudnike sistemov za hladen zagon dizelskih motorjev

Hidria AET se je iz enega od mnogih ponudnikov sistemov za hladen zagon dizelskih motorjev v zadnjih letih prebila med globalno vodilne proizvajalce rešitev na tem področju. K temu bo pripomogel sistem hladnega zagona dizelskega motorja s senzorjem tlaka, ki bo v novih dizelskih vozilih pomembno znižal porabo goriva in izpuste okolju škodljivih plinov.

S svečko s senzorjem tlaka za dizelske motorje naj bi v prihodnosti pokrili tretjino vseh svetovnih potreb avtomobilske industrije. Ta naj bi namreč bila po letu 2018 vgrajena v vsak tretji avtomobil z dizelskim motorjem. To pomeni dobre obete prodaje, hitro rast napovedujejo tudi zaradi letos sklenjenih pogodb, je na današnji novinarski konferenci povedal Bratuš.

Predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak je povedal, da je Hidria od leta 1997 v tolminsko družbo vložila 60 milijonov evrov, v zadnjih 10 letih 45 milijonov evrov. V naslednjih petih letih bo v Hidrio AET za razvoj in nove rešitve vložila 26 milijonov evrov, večina med njimi bo namenjena razvoju dela avtomobilskega dela proizvodnje.

Lani ustvarili 30 milijonov evrov prihodkov od prodaje

Družba Hidria AET je začela delovati leta 1955. Odločila se je za avtomobilski program, a z enostavnimi izdelki. V 80. in 90 letih prejšnjega stoletja je pridobila precej tehnologije zahodnoevropskih partnerjev, kar ji je omogočilo tehnološki preboj. Po razpadu jugoslovanskega trga leta 1991 se je usmerila v razvoj, saj je bila takrat precej odvisna od tega, prej domačega trga.

Hidria AET je lani ustvarila 30 milijonov evrov prihodkov od prodaje, dodatne tri milijone je prispeval njihov Tehnološki center v Kopru. To predstavlja 13 odstotkov celotne prodaje skupine Hidria. Korporacija namerava v prihodnjih petih letih povečati prihodke od prodaje z 200 na 300 milijonov evrov, tržni delež na avtomobilskem trgu pa povečati s 60 na 75 odstotkov.

Hidria AET pa naj bi svoj obseg letne prodaje v petih letih povečala na 60 milijonov evrov, do leta 2025 pa na 116 milijonov evrov. Večji bo tudi njen delež v korporaciji Hidria - ta bo s sedanjih približno 15 odstotkov zrasel na 20 odstotkov, kar pa pomeni, da družba nadpovprečno raste in je za korporacijo strateško pomembna.

STA


Najbolj brano