Nove dajatve jezijo gospodarstvenike

Predlagani višji prispevki za obnovljive vire energije, plačilo dodatne dajatve iz naslova izpustov ogljikovega dioksida in višji prispevki za učinkovito rabo energije, razburjajo gospodarstvenike v energetsko intenzivnih podjetjih. Z njihovo uvedbo bi bili še dodatno obremenjeni, postali bi nekonkurenčni in posledično prisiljeni v odpuščanje oziroma selitev proizvodnje v tujino.

V Salonitu so se letos izkopali iz rdečih številk, predlagane nove obremenitve pa bi jih znova pahnile v izgubo. Foto: Leo Caharija
V Salonitu so se letos izkopali iz rdečih številk, predlagane nove obremenitve pa bi jih znova pahnile v izgubo. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Predlagane obremenitve se tičejo podjetij, ki v slovenskem merilu predstavljajo petino izvoza in imajo več kot 27.000 zaposlenih. S tem režemo sami sebi noge. Vse vlade, tudi ta, govorijo o izboljšanju konkurenčnosti, obnašajo pa se ravno obratno,” pravi direktorica GZS Območne zbornice za severno Primorsko Mirjam Božič.

Na GZS so se že v začetku meseca odzvali in pripravili peticijo. Podpisali so jo v vseh 51 podjetjih, ki jih to zadeva. Poslali so jo predsedniku vlade in pristojnim ministrstvom, na odgovor pa še čakajo. Gre za podjetja, ki so že vključena v sistem trgovanja z emisijami (ETS), skozi katerega se kontrolira tudi izpuste toplogrednih plinov. Ta sistem stimulira stalna vlaganja, ki imajo za posledico manjše emisije. Nove obremenitve bi tako pomenile obdavčitev iste zadeve in skupine podjetij, kar bi bil unikum v Evropi.

V Salonitu ob 10 odstotkov trga

“Za družbo Salonit bi to pomenilo med 500.000 in 1,5 milijona evrov dodatnih dajatev, kar bi lahko prevedli v enomesečno plačo vseh zaposlenih oziroma tveganje za izgubo desetih odstotkov trga,” pravi predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat. Dodaja, da njihovi lastniki razmišljajo o tem, ali bo družba uspela obdržati prednost lokacije in tehnologije, ki jo ima v tem trenutku. Fortunat vidi alternativno rešitev v povečanju DDV in trošarin oziroma v ukrepu, ki bi bil do vseh enak.

Nič boljšega za okolje, a manj za razvoj

V Goriških opekarnah že zdaj za vse okoljske dajatve namenijo enomesečno plačo vseh zaposlenih. “Če bo sprejeto vse, kar je napovedano, bi morali z novimi dajatvami plačati za tri mesečne plače vseh zaposlenih,” poudarja direktor družbe Jožef Stibilj. V podjetju so zaradi krize v gradbeništvu že prepolovili število zaposlenih. Že šest let niso dvigali plač. “Predvidene obremenitve ne prinašajo nič boljšega za okolje, iz podjetij pa jemljejo denar za razvoj, kar dolgoročno pomeni nazadovanje,” še meni Stibilj.

Dodatnim dajatvam za obremenjevanje okolja z izpusti oglji-kovega dioksida nasprotuje tudi Marjan Mateta, direktor sežanskega Mitola, sicer pa član nad-zornega odbora Združenja kemijske industrije. “Peticijo sem podpisal, ker nasprotujem praksi, kjer je na muhi enkrat ena, drugič druga skupina podjetij, namen pa je zgolj polnjenje državnega proračuna. Jemlje se podjetjem, ki so trajnostno naravnana in družbeno odgovorna, rezultat pa bosta slabše poslovno okolje in verjetno tudi krčenje števila delovnih mest,” pravi Mateta.

NACE NOVAK, SONJA RIBOLICA


Najbolj brano