Četrtnih skupnosti (še) ne bo

Vseh 19 krajevnih skupnosti v mestni občini Nova Gorica je dobilo nove (stare) predsednike in so že krepko zavihale rokave. Tudi novogoriška, kjer je ekipa popolnoma nova. Predsednik Gregor Humar napoveduje, da bodo bistveno bolj aktivni kot predhodniki: “Cilj je približati KS celotni populaciji, posebno mladim.” Ideji, da bi v Novi Gorici uvedli četrtne skupnosti, pa z županom Matejem Arčonom nista naklonjena.

V Novi Gorici (še) ne bodo uvedli četrtnih skupnosti. Počakali bodo, ali bodo člani prenovljenega sveta KS kaj bolj aktivni od predhodnikov.  Foto: Leo Caharija
V Novi Gorici (še) ne bodo uvedli četrtnih skupnosti. Počakali bodo, ali bodo člani prenovljenega sveta KS kaj bolj aktivni od predhodnikov.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Pobuda, da bi KS Nova Gorica po vzoru drugih mest po Sloveniji razdelili na četrtne skupnosti, ni nova. Med drugim jo je pred leti predlagal prav sedanji župan Matej Arčon in njegova LDS, a takrat ni dobil podpore. Razlog za uvedbo četrtnih skupnosti je predvsem v nesorazmerni velikost novogoriške KS. Je največja v občini, saj ima kar 13.852 prebivalcev. Druga in tretja po vrsti sta primestni KS Solkan (3272 prebivalcev) in KS Kromberk - Loke (2076 prebivalcev), sledijo KS Dornberk s 1781 prebivalci in tako naprej. Najmanjša KS v mestni občini, KS Lokve Lazna, ima zgolj 122 prebivalcev.

KS Nova Gorica ne bodo drobili

Četrtne skupnosti bi po mnenju mnogih morali uvesti prav zato, da bi Novogoričani laže uveljavljali specifične interese posameznih četrti v mestu, obenem pa bi se bolj angažirali. Kot ugotavljajo mnogi, doslej KS Nova Gorica niso vzeli za svojo, bila je neopazna, dvosmerne komunikacije z ljudmi je bilo komaj kaj ... “Vsekakor so četrtne skupnosti zelo zanimiva tema, ki bi jo veljalo obuditi,” je pred volitvami dejal župan Arčon. Zdaj meni, da je bolje počakati: “Mogoče v tem trenutku, ko se vse racionalizira in zmanjšuje stroške, oblikovanje mestnih četrti ni najbolj modro.” Kot pravi, je treba novi ekipi dati priložnost. “V svetu KS so novi ljudje, so zelo zagnani. Od njih je odvisno, kako bodo znali prepoznati potrebe ljudi v mestu in jih prenašati na KS in nato na občino. Po dveh letih bomo pogledali, ali KS igra aktivno vlogo in razmislili o predlogu, ali oblikovati četrtne skupnosti.”

Novi predsedniki KS: Banjšice: Dejan Strgar; Gradišče nad Prvačino:Rok Peric; Grgarske Ravne - Bate:Silvestra Fak; Lokovec: Valter Pisk; Lokve, Lazna: Anja Rijavec; Nova Gorica: Gregor Humar; Prvačina:Janko Zorn; Rožna Dolina:Boštjan Komel; Solkan: Darinka Kozinc; Šempas: Barbara Kante.

Humar: “Zavel bo nov veter!”

Da bo v KS Nova Gorica, kjer je razen enega člana ekipa popolnoma nova, zavel nov veter, zatrjuje tudi njen predsednik Gregor Humar: “Mislim, da doslej tako mlade ekipe še ni bilo. Po mesecu dni delovanja je motivacija zelo visoka, idej je ogromno, začeli smo delati. Oblikovali smo odbore, vanje so vabljeni Novogoričani. Aktivirali smo družabna omrežja, ker želimo čim več pobud, vprašanj in predlogov v realnem času. Cilj je približati KS celotni populaciji, posebno mladim.” Tudi on meni, da “drobljenje” na četrtne skupnosti ni smiselno. “Število prebivalcev je le en pokazatelj. Ljudje so bili v svet KS izvoljeni iz vseh mestnih četrti in so zelo aktivni. Potrebujemo čas. KS je podaljšana roka občine,” Humar pričakuje, da bo sodelovanje dobro. Usklajenost z županom sicer ni naključna. Večina članov v svetu KS Nova Gorica namreč prihaja prav z Liste Mateja Arčona.

Humar poleg redne skrbi za urbano opremo v mestu, prireditve in podobno med prioritetami, ki so si jih zadali, našteva ureditev prometnega režima in parkiranja, aktivnosti pri projektu varnih poti v šolo ... “Soočiti se bo treba z neurejeno Prvomajsko ulico, vključno z odvodnikom, podpiramo idejo športne poti ob Kornu, spodbujanje uporabe javnega prevoza,” našteva. Obenem pravi, da bo pomembno povezovanje z ostalimi KS v občini.

Predsedniki KS ostajajo: Branik: Miran Vidmar; Dornberk: Štefka Susič; Čepovan: Adrijan Kofol; Grgar:David Širok; Kromberk - Loke: Robert Golob; Osek - Vitovlje: Franc Živec; Ozeljan:Marko Tribušon; Ravnica: Aleš Dugulin; Trnovo: Kerstin Podgornik.

Prepleteni interesi KS in mestnega sveta

Več kot polovica predsednikov slednjih je novih. Prav krajevne skupnosti bi po mnenju nekaterih morale imeti več besede pri odločanju o naložbah na svojih območjih. Več pristojnosti sicer ne bodo dobile, bodo pa številni predsedniki KS interese svojega kraja skušali uveljaviti neposredno v mestnem svetu. Nekateri, ki so se poslovili, so na zadnjih volitvah postali mestni svetniki, na primer Ljubka Čargo iz KS Banjšice, ki je postala svetnica Liste Trnovske in Banjške planote, Jožko Leban, ki je s čela KS Solkan presedlal v mestni svet na Listi za Solkan, ali Damjana Pavlica, ki ni več predsednica KS Šempas, je pa postala svetnica SDS. Valter Vodopivec ni več predsednik KS Rožna Dolina, ostaja pa mestni svetnik SD. Mestni svetniki so še predsedniki KS Branik Miran Vidmar (ZZP), KS Kromberk- Loke Robert Golob (Lista Roberta Goloba), KS Ozeljan Marko Tribušon (Lista obrti in podjetništva), in KS Ravnica Aleš Dugulin (DeSUS).

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano