Nova zmaga malega Reneja iz Renč

Zgodba malega Reneja Talića iz Renč, ki so mu poleti na Floridi operirali močno deformirano stopalo, se vse bolj odločno razpleta proti srečnemu koncu. Reneju so v ponedeljek odstranili fiksator, s pomočjo katerega so mu podaljšali in poravnali kost. Ameriški kirurg dr. Dror Paley je z rezultati petmesečnega zdravljenja zelo zadovoljen, saj sta nogici sedaj enake dolžine in povsem ravni.

Mali Rene in njegova mamica Amela Talić po še eni zmagi. Foto: Facebook
Mali Rene in njegova mamica Amela Talić po še eni zmagi. Foto: Facebook

FLORIDA > Renejeva mamica Amela Talić, ki sina spremlja na rehabilitaciji na Inštitutu dr. Paleyja na Floridi, je presrečna. Rezultati znova in znova potrjujejo pravilnost njene odločitve, da poišče pomoč v tujini; slovenski zdravniki so namreč kot edino mož-nost predlagali amputacijo močno deformiranega stopala. “Med prvo operacijo je dr. Paleyu uspelo tudi obrniti palec na deformirani nogici v pravilen položaj in včeraj je Rene po odstranitvi vseh žičk lahko prvič pomigal z njim,” nam je zaupala med včerajšnjim klepetom po facebooku.

Odstranitev fiksatorja, na katerega se je Rene v dobrih petih mesecih tako navadil, da ga je enostavno vzel za svojega prijatelja, pa dveinpolletnemu dečku, ki je s svojim pogumom in potrpežljivostjo marsikomu prirasel k srcu, niti najmanj ni bila po godu. “Tako je jokal, da sem mislila, da ga kaj boli ali tišči ... Pa mi reče: nočem gipsa, hočem fiksator,” Talićeva opisuje sinovo spoznanje po operaciji, da njegove nogice več ne oklepa kovinska konstrukcija, ampak mavčna obloga. A košček fiksatorja, ki ga je dobil za spomin, je brž posušil malčkove solze.

Njegovo nogico bo naslednjih štiri do šest tednov, kolikor naj bi trajalo, da se vse luknje od fiksatorja v kosti zapolnijo, ščitila mavčna obloga. “V tem času bo lahko Rene dva do trikrat na teden obiskoval terapije, saj je kost dovolj čvrsta, da lahko kljub mavcu hodi. Po odstranitvi mavca pa nas čaka še štiri do šest tednov fizioterapij in vaj, da z 'novo nogico' pravilno shodi,” pojasnjuje Amela Talić.

“Najhujše je za nami in ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujem vsem, ki so Reneju omogočili, da je ohranil stopalo,” pravi mama. Naj spomnimo: ker Talićevi doma niso izkoristili vseh možnosti zdravljenja, torej amputacije, zdravstvena zavarovalnica ni želela pokriti stroškov posega v tujini. Zato so se morali po pomoč obrniti k dobrim ljudem. “Hvala še enkrat za vse donacije, za vso pomoč, podporo, lepe misli in sporočila. Rene se je skozi to preizkušnjo izkazal kot izredno pogumen, potrpežljiv in vztrajen fant, ki ga ne ustavi nobena ovira in na to sem zelo ponosna. Tudi med najtežjimi trenutki in preizkušnjami je bil vedno nasmejan in razigran, kar kaže na močan značaj, ki mu bo v življenju prišel še kako prav,” je prepričana.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano