Nova tržnica je zavita v meglo

Obisk tržnice z domačimi pridelki je ponavadi eno od bolj prijetnih opravil. A za prodajalce v Novi Gorici, ki po več ur preživijo pod plastično streho, na katero neusmiljeno nabija sonce, lahko tudi izjemno naporno. Prepričani so, da bi dodatna zaščita pred soncem ublažila težave. Na občini odvračajo, da enostavnih rešitev ni in da težav ne bo, ko bodo zgradili novo tržnico. Ni pa še jasno ne kdaj ne kje.

Ponekod so razmere na tržnici resda slabše, a tudi na novogoriški ne manjka nevšečnosti, predvsem ob pripeki in pozimi. 
Novo občina obljublja že leta, a še vedno ni jasno, kje in kdaj bo.  Foto: Leo Caharija
Ponekod so razmere na tržnici resda slabše, a tudi na novogoriški ne manjka nevšečnosti, predvsem ob pripeki in pozimi. Novo občina obljublja že leta, a še vedno ni jasno, kje in kdaj bo.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Pod to plastično streho je vroče, težko je, po nekaj urah te začne tiščati v glavi. Kupci pridejo za nekaj minut in tega ne opazijo, a ostanite tukaj malo dlje in boste tudi vi to občutili,” pove Milovan Cijan iz Šempetra, ki na mestni tržnici prodaja že leta.

Ko pripeka, se pod plastiko “kuhajo”

“Mreža, ki so jo namestili na streho, ni dovolj, vsaj nekaj bi morali dati čez. Mi smo lani sami postavili platno in je bilo takoj bolje. A tega ne moremo puščati tu čez noč,” ga dopolni soseda, prav tako dolgoletna prodajalka iz Brd. Ko beseda nanese na razmere za delo na mestni tržnici, ki so težavne predvsem ob poletni pripeki in pozimi, ko zapiha burja, so prodajalci večinoma razočarani. “Pred zimo smo, na primer, prosili, da bi vsaj en del ob strani zaprli, da bi se ubranili pred vetrom. Ko ta zapiha, se kdaj ne da zdržati na stojnicah. A ni bilo nič narejenega,” se znova priduša Cijan, ki je prepričan, da bi se dalo z malo denarja odpraviti vsaj največje težave.

Kot pravijo stalni prodajalci, se iz rezervacij in drugih dajatev za stojnice na leto nabere veliko denarja. Ta denar ali pa vsaj del njega bi morali nameniti za izboljšave. “Morali bi biti enotni in to zahtevati. Če par mesecev ne bi plačali rezervacij, bi lahko sami uredili stvari in ne bi bilo več takšnih težav,” je ostra Cijanova “soseda”.

Omiliti težave? Da, a enostavnih rešitev ni.

Te so pred leti hoteli omiliti s posebnimi razpršilci vode, a se niso obnesli, zato so jih odstranili. Na željo večine prodajalcev, je zatrdil Andrej Zucchiati, direktor Mestnih storitev, ki upravljajo s tržnico. “Res je, s tistim razpršilcem je bilo še slabše,” so potrdili prodajalke in prodajalci.

Na mestni občini vedo za njihove predloge, da bi namestili dodatno zaščito. “Seveda bi bilo smiselno sprejeti neke minimalne ukrepe, če bi bili ti na razpolago. Takih enostavnih rešitev pa ni. Problematika se začne že z višino strešne kritine. Če bi bili stebri višji, bi bila tržnica zračnejša. Če kritina ne bi prepuščala svetlobe in bi bila iz drugega materiala, bi bilo tudi manj vroče in še bi lahko naštevali. Konstrukcija pa ne prenese dodatnih kritin z vidika vzdržljivosti pred vetrom in burjo,” odgovarja vodja kabineta župana na mestni občini Andrej Markočič.

Talni grelniki za zimo, o katerih se je tudi razmišljalo, pa bi bili predragi. Prodajalci se sicer ne strinjajo, da se ne da narediti prav nič.

Nova tržnica bo, a ni jasno ne kje ne kdaj

Tudi oni pa se zavedajo, da bo težav, s katerimi se ubadajo že dolga leta, konec šele, ko bodo v Novi Gorici postavili novo tržnico. Ta je tudi ena od glavnih predvolilnih obljub župana Mateja Arčona. “O novi tržnici se govori že skoraj dvajset let, pa je še vedno ni. Če se bo še tako vleklo, počasi ne bo več nobenega, ki bi prodajal,” je Cijan skeptičen, da se bo v bližnji prihodnosti kaj korenito spremenilo. Ostali prodajalci mu prikimajo. “Da bodo prodajalci in kupci v zimskem času v ustrezno toplih prostorih, v poletnem pa na ustrezno zavarovanih pred sončno pripeko, je rešitev izgradnja nove tržnice tudi s pokritimi oziroma zaprtimi prostori,” Markočič potrjuje, da je tržnica prioriteta.

Podobna pojasnila in napovedi je sicer dala že vsaka občinska oblast. Še vedno pa ni nič bolj jasno niti kje naj bi jo sploh postavili niti kdaj. V igri so tri možnosti, in sicer na prostoru sedanje tržnice, na sedanji avtobusni postaji in v remizi. Prva je najmanj ustrezna.

“Za lokacijo ob avtobusni postaji je bila narejena idejna rešitev. V tem trenutku strokovne odločitve, katera lokacija je boljša tudi z vidika izvedljivosti, še ni. Odločitev bo odvisna tudi od lastnikov zemljišč, njihovi pripravljenosti do prodaje le-teh, ceni zemljišč, ceni izgradnje tržnice na eni ali drugi lokaciji in še od vrste drugih dejavnikov. Za vse tri lokacije bo treba narediti analizo prednosti in slabosti in na tej podlagi sprejeti ustrezno odločitev,” pravi Markočič. Kdaj naj bi se to zgodilo, pa ni pojasnil.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano