Nova pravila za kioske, ute ...

Mestni svet je obravnaval manjše spremembe občinskega prostorskega načrta. Med drugim so na novo opredelili pravila za tako imenovane enostavne objekte.

Zelenice ob Kornu   je občina namenila bivanju za posebne potrebe (študentje, dijaki, upokojenci) in gradnji blokov za stanovanjski sklad  Foto: Mitja Marussig
Zelenice ob Kornu je občina namenila bivanju za posebne potrebe (študentje, dijaki, upokojenci) in gradnji blokov za stanovanjski sklad  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Spremembe občinskega prostorskega načrta so takšne vrste, ki ne zahtevajo usklajevanja s številnimi državnimi službami, pristojnimi za soglasja k načrtom za urejanje prostora, pač pa le s krovnim ministrstvom za infrastrukturo in prostor. Dokument je bil spomladi že javno razgrnjen, v občinski upravi se opredelili do pripomb, junija je ministrstvo dalo pozitivno mnenje na spremembe. Kakšne so?

Odpravili so nejasnosti

“Odpravljajo se nekatere nejasnosti, na katere so med svojim delom naleteli projektanti in upravna enota,” pojasnjuje direktorica novogoriške občinske uprave Vesna Mikuž. To se nanaša, denimo, na dejavnosti, odmike stavb, parkiranje, velikosti objektov, dopustne izrabe, dovoljene vrste stavb.

Večja sprememba je, da so na novo opredelili gradnja, postavitev in oblikovanje nezahtevnih in enostavnih objektov. Eden od razlogov za to je spremenjena uredba o vrstah objektov glede na zahtevnost gradnje, hkrati so v načrt zapisali, kateri objekti so dovoljeni, denimo, na površinah za stanovanja, za kmetijstvo in drugod. “Ukinili smo nekatere podrobne prostorske načrte, denimo na Cankarjevi ulici, upoštevali smo pobude občanov za spremembo stavbnih zemljišč v kmetijska,” je nadaljnje spremembe v dokumentu navedla Vesna Mikuž.

Ob Kornu za dijake, študente ...

Zadnja sprememba oziroma paket sprememb pa je, da so v posameznih tako imenovanih urejevalnih enotah predrugačili podrobno namensko rabo.

Na zelenicah ob kanalu potoka Koren v Novi Gorici, kjer naj bi nastal univerzitetni kampus, na primer, so območje namenili izključno za bivanje za posebne potrebe (študentje, dijaki, upokojenci) ter gradnjo stanovanjskih stavb visoke gostote za občinski stanovanjski sklad.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano