Nova obvoznica, nova pisarna

Z javno predstavitvijo in objavo dokumenta na spletu se zaključuje priprava tako imenovane Trajnostne urbane strategije (TUS), ki bo podlaga za pridobivanje evropskih sredstev.

Od leta 2010 je mestna občina dobila dobre tri milijone 
razvojnega denarja EU, v prihodnosti pa si jih župan Matej 
Arčon obeta deset. Foto: Leo Caharija
Od leta 2010 je mestna občina dobila dobre tri milijone razvojnega denarja EU, v prihodnosti pa si jih župan Matej Arčon obeta deset. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Trajnostna urbana strategija je besedna zveza, skrita pod kratico TUS, ki bo v prihodnjih štirih letih krojila uspešnost mest pri dostopu do denarja EU. V skladu za razvoj mest, ki nadomešča nekdanji sklad za regionalni razvoj, bo za Slovenijo na voljo 117 milijonov evrov, TUS pa je, podobno kot doslej RRP (regijski razvojni projekt) “vstopnica” za sodelovanje pri delitvi tega evropskega denarja.

V novogoriški mestni občini so se priprave strategije, ki naj bi obravnavala različne vidike razvoja mesta, lotili v sodelovanju z javnostjo in strokovnjaki. Danes je dozorel čas za predstavitev rezultatov, predvsem predlaganih razvojnih ukrepov.

V upravi mestne občine si namreč želijo, da dokument ne bi bil le gola formalnost, potrebna za prijavo na razpise, pa tudi ne le kup papirja, ki bo obležal v predalu, temveč zbirka konkretnih, uresničljivih načrtov, ki bodo izboljšali življenje v mestu in njegovi neposredni okolici. Podeželskega dela občine se bodo namreč lotili z drugačnimi postopki in načrti.

Za gospodarski preboj mesta TUS predlaga povezovanje pobud in ukrepov za privabljanje investicij, mrežo za mlada start up podjetja in obnovo ter oživitev zanemarjenih industrijskih področij, predvsem območje nekdanjega Mebla in območje železniške postaje. Poudarja tudi vlaganje v turizem, še posebej izpostavlja ureditev obmejnega Trga Evropa in snovanje centra za obiskovalce.

Zeleno mesto z nižjim ogličnjim odtisom bi po zaključkih TUS, ki povezuje in povzema mnenja strokovnjakov, pa tudi izsledke delavnic in anket, dosegli z obnovo sistema daljinskega ogrevanja in mreže javne razsvetljave ter energetsko obnovo mestnih stavb. Strategija predlaga še ureditev zalednih voda, prenovo osrednjih ulic, tudi Kidričeve, z ureditvijo hitrostnih ovir ter površin za pešce in kolesarje, oblikovanje mreže kolesarskih stez in peš poti, izboljšanje javnega prometa in ureditev parkirišč zunaj mesta. Obnavlja pa tudi že znano zamisel o zahodni obvoznici z novim predorom pod Panovcem, ki bi se navezala na Prvomajsko.

Veliko pozornosti strategija posveča zelenim in rekreacijskim površinam, ki so bistvene za povezano in dinamično skupnost, pa tudi programom za pomoč ranljivim skupinam. Mesto je treba tržiti, še navajajo avtorji strategije in predlagajo tudi ustanovitev tako imenovane Pisarne za prenovo, ki bo bdela nad uresničevanjem zastavljenih ciljev.

Od leta 2010 je mestna občina dobila dobre tri milijone razvojnega denarja EU, v prihodnosti pa si jih župan Matej Arčon obeta deset.VH


Najbolj brano