Nova Gorica mora imeti svoj rešilec

Tudi v novogoriškem zdravstvenem domu niso zadovoljni s pred prazniki razgrnjenim osnutkom pravilnika o službi nujne medicinske pomoči (NMP), ki slednjo na novo organizira zaradi gradnje urgentnih centrov. Čeprav se “urgenca” seli v Šempeter, bodo vztrajali, da ena ekipa z reanimacijskim vozilom ostane v Novi Gorici.

V novogoriškem zdravstvenem domu  poudarjajo predvsem, da bi v mestu morala ostati ekipa 
z reanimacijskim vozilom. Foto: Leo Caharija
V novogoriškem zdravstvenem domu poudarjajo predvsem, da bi v mestu morala ostati ekipa z reanimacijskim vozilom. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Kot poudarjajo v zdravstvenem domu, o razgrnitvi niso bili neposredno obveščeni, čeprav so eni od izvajalcev NMP, tako kot marsikje drugje pa s predlaganimi rešitvami niso zadovoljni. “Po razgrnitvi smo ugotovili, da načrtuje ministrstvo za zdravje preseliti vso dejavnost nujne medicinske pomoči v urgentni center v Šempeter,” pojasnjujejo v ustanovi.

Ker naj bi vse dejavnosti, vezane na NMP, v prihodnje izvajali v urgentnem centru, bi tam delovala tudi dežurna služba ponoči, med vikendi in ob praznikih, reševalna vozila bi na pot odhajala iz Šempetra, ugotavljajo v ZD. To je nekaj kilometrov stran od njihovih garaž. Takim spremembam resda pripisujejo tudi določene prednosti, in sicer za ljudi, menda maloštevilne, ki pomoč na urgenci poiščejo sami. Ti bodo namreč v bolnišnici imeli več diagnostike na enem mestu.

A po drugi strani ... “Večjo težavo oziroma nevarnost za prebivalce vidimo v tem, da se tudi reanimacijska vozila selijo v Šempeter in bodo ob klicih na pomoč startala od tam,” poudarjajo v vodstvu ZD. Trdijo, da bodo v tem primeru ljudem iz Nove Gorice komaj uspeli nuditi nujno pomoč z rešilci v normiranih največ desetih minutah.

“Za prebivalce Solkana bo to že nemogoče doseči, prav tako se bodo nerazumno podaljšal dostopni čas za vse prebivalce severno od Solkana, to je iz Goriških brd, Kanala, s Trnovske in Banjške planote,” so zatrdili in opozorili še, da veliko oviro predstavlja predor na cesti med mestoma, ki lahko le podaljša pot rešilcu.

Tako kot je zdaj, pa so ambulanta za nujno medicinsko pomoč in te ustrezna vozila v strogem središču Nove Gorice, najbližje največjemu številu ljudi na ožjem Goriškem.

V zdravstvenem domu zato ocenjujejo, da je dosedanja organizacija 24-urnega varstva za bolnike boljša in varnejša in bodo vztrajali, da bo ena ekipa z reanimacijskim vozilom v Novi Gorici in bo tam, torej v zdravstvenem domu, priznano neprekinjeno zdravstveni varstvo med vikendi in prazniki.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano