Nova Gorica bo kmalu v znamenju vrtnic

V soboto se v Novi Gorici začenja 11. Festival vrtnic, ki ga prirejajo Goriško društvo ljubiteljev vrtnic, družba Hit in Mestna občina Nova Gorica.

Zbirka burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana Foto: Leo Caharija
Zbirka burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na Goriškem bo od 30. aprila in ves mesec maj na ogled zbirka burbonk in mestnih nasadov vrtnic. Na sporedu bodo delavnice in predavanje, razstava fotografij in slikarskih del, koncerti in pokušina jedi z vrtnicami.

Glavna atrakcija festivala bodo tudi letos vrtnice burbonke. Zbirka burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici bo na ogled vsak dan, od 9. do 17. ure (vstopnina je dva evra na osebo). Od 30. aprila do 15. maja pa bodo ob 11. uri na voljo vodeni ogledi. Ogled bo po dogovoru možen tudi izven tega urnika, v primeru dežja pa bodo vodeni ogledi odpadli. Rožne nasade v mestu si bo pod strokovnim vodstvom Edija Prošta mogoče ogledati v nedeljo, 22. maja, zbirališče bo ob 10.00, pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica.

Tudi na letošnjem festivalu se nadaljuje sodelovanje z Rožaško opatijo (občina Manzano, Italija), kjer je zanimiva zbirka vrtnic in kjer tudi letos pripravljajo posebno festivalsko dogajanje Rosazzo da Rosa, ki bo 7. in 8. maja. Prav tako pa so vsi obiskovalci festivala vabljeni na ogled vrta Viatori v Gorici. Gre za eno najlepših botaničnih zbirk na širšem Goriškem, ki je v pomladanskem času odprta javnosti, obiskovalci pa se lahko dogovorijo tudi za voden ogled v slovenskem jeziku.

Med dogodki bo tudi kulinarična delavnica z Meto HarejKako skuhamo pravi rožni sirup in žele, delavnica z Ano LičinaUstvarimo svoj parfum z vrtnico, predavanje Matjaža MastnakaKako so šipki postali vrtnice, ex-tempore Med burbonkami, razstava fotografij Danila KotnikaDišeči portreti burbonk in drugo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano