Nov muzej bo. Vsaj dokler se Idrija ne ugrezne!

Center za upravljanje z idrijsko dediščino živega srebra (CUDHg) v teh dneh končno začenja prenovo dela rudniške topilnice v muzej. Odlično pripravljen projekt je dobil največ točk na razpisu norveškega finančnega mehanizma in z njim dva milijona evrov. Ministrstvo za kulturo je dodalo 332.000 evrov. Z ministrstvom za gospodarstvo pa jim je, tik pred veliko osramotitvijo Slovenije, uspelo rešiti grd zaplet z rudniškimi zemljišči.

Na utesnjenem, sedaj zaparkiranem koščku zemljišča, bodo  
pod obnovljeno razdeljevalnico rude uredili nov center za 
obiskovalce. Foto: Saša Dragoš
Na utesnjenem, sedaj zaparkiranem koščku zemljišča, bodo pod obnovljeno razdeljevalnico rude uredili nov center za obiskovalce. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Idrija, ki se ponaša s številnimi muzeji z zgledno obnovljeno Unescovo dediščino živega srebra, je naposled dobila še 2,33 milijona nepovratnih evrov za zaokrožitev predstavitve pridobivanja živega srebra v novem topilniškem muzeju.

V tem tednu Kolektor Koling začenja obnovo, CUDHg pa oživitvijo območja propadajoče rudniške topilnice. Slednji je naložbo pripravil z ministrstvom za kulturo in partnerjema, Mestnim muzejem Idrija in norveškim geoparkom Magma. Rešil pa je tudi neljub zaplet z ministrstvom za gospodarstvo.

Od rude do kapljic živega srebra

“Naš cilj, ohraniti najbolj ogrožen spomenik Unescove dediščine in z njim obogatiti turistično ponudbo Idrije, bomo začeli uresničevati. Po številnih zapletih se tega resnično veselimo. Rok za dokončanje, konec aprila prihodnje leto, pa nas bo zelo priganjal,” je povedala vodja projekta in direktorica CUDHg Tatjana Dizdarević. 2,33 milijona evrov bosta zadoščala le za delno obnovo kompleksa. Topilniška in znamenita Čermak Špirekova peč bosta morali počakati na uspeh na kakšnem drugem razpisu.

Lastnik topilnice je država. Medtem ko ministrstvo za kulturo svoje obveznosti do Unescove dediščine spoštuje, ministrstvo za gospodarstvo vzdrževanje rudnika in varnost Idrije pušča v negotovosti. Kljub zagotovilom, da denar za vzdrževanje rudnika bo, mu že več kot leto dni namenja le prodano premoženje idrijskih rudarjev. Utesnjenost bodočega muzeja je manjši problem kot to, da je skupaj z njim negotov obstoj celotne Idrije. Na vprašanje, zakaj se vlada tako dolgo poigrava z Idrijo, je Gabršček odgovoril le: “Vsakdo v vladi stvari vidi po svoje.”

“V celoti bo obnovljena zunanjost stavbe razdeljevalnice rude in polovica notranjosti s preostalim drobilcem rude v njem. Na novo bomo zgradili sprejemno razstavni center za obiskovalce in uredili pot zanje po obstoječem rovu do novega dvigala, ki bo v dveh nivojih vodil v razdeljevalnico,” je povedala Dizdarevićeva.

Njena sodelavka Martina Pišljar Pelhan ima s sodelavci pripravljeni razstavi Poti živosrebrove rude in Od rude do kapljic živega srebra. “Eno razstavo s praktičnimi poskusi namenjamo predvsem mlajšim generacijam. Z drugo, ki bo delno urejena v rovu in bo kot celoten kompleks dostopna tudi ranljivim skupinam, merimo na širši krog obiskovalcev,” je povedala. Magma park bo dodal dragocene izkušnje pri trženju, idrijski muzej pa svoje projekte o topilništvu.

Zaradi prodaje zemljišč bo muzej zelo utesnjen

“Vesel sem, da ima projekt odlično vsebino, ki bo privlačna za obiskovalce in da smo vanj uspeli povezati številne partnerje. Brez sodelovanja danes ne gre. Zlasti pa sem vesel, da smo uspeli prebroditi težave, ki so nakazovale, da nam odličen projekt lahko propade,” je dodal idrijski župan Bojan Sever. Zaveda se, da bosta sodelovanje in inovativnost trženja ključna za uspeh projekta, je dal vedeti.

Projekt bi se skoraj sfižil. Ministrstvo za gospodarstvo je namreč prodalo večino zemljišč okrog topilnice. Tik pred zdajci je na CUDHg vendarle preneslo vsaj tisti košček zemlje, ki je nujen za njeno obnovo. “Težave z lastništvom zemljišč nam je uspelo rešiti tako, da smo premagali sami sebe, tik preden bi se Slovenija pošteno osramotila v Evropi. Projekt, ki je lahko vzor za sorodne in je po mojem lahko uspel samo v Idriji, je dokaz, da tako veliko obnovo dediščine zmoremo samo skupaj,” je dejal sekretar ministrstva za kulturo Silvester Gaberšček. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano