Nogomet po vzoru golfa

Včeraj so v Bovcu odprli nadgrajeno igrišče za golf. Na njem bo odslej mogoče igrati tako imenovani footgolf - nogomet, ki se igra kot golf. Z dodatno ponudbo želijo pritegniti družine in tiste, ki golfa ne obvladajo.

včeraj se je v igranju footgolfa preizkusil tudi  nogometni 
veteran, bovški župan Valter Mlekuž (prvi z leve).
včeraj se je v igranju footgolfa preizkusil tudi nogometni veteran, bovški župan Valter Mlekuž (prvi z leve).  

BOVEC > “Bovško igrišče za golf z devetimi luknjami je prvo v Sloveniji, ki je urejeno tudi za footgolf z 18 luknjami, kar pomeni, da sta na vsakem polju dve,” pojasnjuje predsednik slovenske zveze za footgolf Andrej Manfreda.

Idejo so kopirali iz tujine, kjer golf in footgolf sobivata na številnih igriščih. “Footgolf je primeren za moške, ženske in otroke, nogometno ali golf znanje pa nista predpogoj oziroma je prijazen tudi za začetnike. Sicer pa smo v Sloveniji v tem trenutku večinoma vsi začetniki,” pravi Manfreda.

Luknje za footgolf so bistveno večje od tistih za golf. Njihov premer znaša pol metra, v sredini je palica. Treba je dobro nameriti in brcniti, da nogometna žoga s premerom 24 centimetrov pristane v luknji.

Kot pravi Manfreda, so luknje za footgolf narejene ob strani igrišča: “Za primerjavo: žogo je treba vsaj petkrat brcniti, da dosežemo okoli 200 metrov, ki jih z enim udarcem preleti žogica za golf. Polja za golf z eno luknjo so dolga 400 metrov, luknje za footgolf pa so 200 metrov narazen.” Na včerajšnjem odprtju je igra trajala približno tri ure. Vmes so igralci žogo brcnili najmanj 72-krat in po igrišču prehodili 2,5 kilometra. Za footgolf veljajo ista pravila oziroma kultura obnašanja in oblačenja, kot za golf. “Uporablja se odbojna nogometna žoga, nogometni copati za umetno travo ali za telovadnico, nogometni čevlji pa niso dovoljeni,” pojasnjuje Manfreda.

V družbi Golf Bovec, ki je lastnik in upravljalec igrišča, upajo, da bodo z dodatno ponudbo naredili igrišče še bolj prepoznavno in da bodo posredno promovirali golf, ki ima še vedno predznak ekskluzivnosti. Na Bovškem se trudijo, da bi ta stereotip pregnali in ga približali širšemu krogu ljudi, med drugim tudi s tem, da v šole uvajajo učenje golfa.

Sočasno igranje footgolfa in golfa pa po mnenju tajnika Golf kluba Bovec Roberta Trampuža ne bo možno. “Pričakujemo, da bo upravljalec zasnoval ustrezen in korekten urnik, ki golfistov, ki plačajo članarino, ne bo odvračal. Osnovna dejavnost na igrišču ne sme biti motena. Vsekakor pozdravljamo zanimivo novost, ki jo v tujini že dobro poznajo.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano