Nočejo poslušati streljanja

Glavna tema drevišnjega zbora občanov v Kostanjevici na Krasu bo usoda nekdanjega centra teritorialne obrambe na obrobju vasi. Domačini upajo, da tam ne bo več strelišča in da bo zemljišče vzela v najem občina.

Najemnik   strelišča Manuel Kogoj pravi, da je strelišče dovolj oddaljeno od hiš in da ga vzdržuje po najboljših močeh. Domačini pa trdijo nasprotno in hočejo, da se strelišče umakne, ker jih moti streljanje.    Foto: Alenka Ožbot
Najemnik strelišča Manuel Kogoj pravi, da je strelišče dovolj oddaljeno od hiš in da ga vzdržuje po najboljših močeh. Domačini pa trdijo nasprotno in hočejo, da se strelišče umakne, ker jih moti streljanje.  Foto: Alenka Ožbot

KOSTANJEVICA NA KRASU > Nekdanji center teritorialne obrambe oziroma stavbe, zgrajene leta 1980, ki so raztresene na dobrih 25.000 kvadratnih metrih zemljišča na robu vasi v lasti ministrstva za obrambo, ima peto leto v najemu Manuel Kogoj. Za treninge in tekmovanja ga uporablja strelsko društvo Zdenko Žnidarčič iz Šempetra, ki šteje več kot sto članov. Petletna najemna pogodba se bo iztekla maja letos. Marca naj bi ministrstvo objavilo nov razpis. Domačini v Kostanjevici na Krasu pričakujejo, da sedanjemu najemniku ne bo podaljšalo pogodbe.

Peticija: nočemo več strelišča!

Pred časom so ministrstvu poslali peticijo s 186 podpisi, s katero so opozorili, da ne želijo več strelišča v vasi. Ministrstvo jim je odgovorilo, da namerava objekte v Kostanjevici na Krasu prodati, ko bodo urejena vsa odprta vprašanja v zvezi z zemljišči. Medtem naj bi območje ponovno oddalo v najem.

Krajani hočejo odgovore, kaj bo naredila občina

Nekdanji center teritorialne obrambe v Kostanjevici na Krasu je po mnenju domačinov vaška sramota. Moti pa jih predvsem hrup, ki naj bi prihajal s tamkajšnjega strelišča. Najemnik je večkrat poudaril, da se v vseh teh letih z njim ni nihče pogovarjal, da strelišče ni blizu hiš in da objekte in okolico vzdržuje po najboljših močeh.

Po besedah župana Mauricija Humarja občina zemljišča, ki je v občinskem prostorskem načrtu namenjeno turizmu, ne namerava kupiti, saj trenutno izvaja več velikih projektov. Domačini pričakujejo, da ga bo vzela v najem, prisluhnila njihovim pobudam ter v sodelovanju z njimi načrtovala prihodnost omenjenega območja. “Za večino je bistveno, da tam ne bo več strelišča,” pravi predsednik sveta KS Kostanjevica na Krasu Damijan Perdec, ki na današnjem zboru občanov ne pričakuje vročih razprav, vaščani bi le radi slišali, kakšni so načrti občine v zvezi z nekdanjim centrom teritorialne obrambe. “Prav je, da se o tem pogovorimo preden ministrstvo objavi nov razpis,” pravi Perdec.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano