Nočejo hrupa pod svojimi okni

Po nekajletnem zatišju se v mesto vrača prireditev Ajdovščina v maju. A med Ajdovci so bile v zadnjih dneh namesto programa v ospredju govorice o Civilni iniciativi Lavričev trg, ki naj bi postavljala nemogoče zahteve in prisilila organizatorja k selitvi koncertov v Šturje. Naš cilj ni nasprotovanje, ampak dogovor, kaj sodi v ta prostor, odgovarjajo v civilni pobudi.

 Želimo dogovor, kaj sodi v središče mesta, zatrjujejo prebivalci, ki se  županom med drugim 
tudi še niso zedinili okrog nove prometne ureditve Lavričevega trga.
Želimo dogovor, kaj sodi v središče mesta, zatrjujejo prebivalci, ki se županom med drugim tudi še niso zedinili okrog nove prometne ureditve Lavričevega trga. 

AJDOVŠČINA > Obuditev tradicionalne prireditve je bila ena od predvolilnih obljub župana Tadeja Beočanina, ki vidi v tem priložnost za oživitev središča mesta, z Lavričevim trgom in bližnjim grajskim vrtom v ospredju. Občina je za prireditev z razpisom predvidela 25.000 evrov. Bila naj bi glavna turistična prireditev v občini, namenjena lokalnemu prebivalstvu in obiskovalcem od drugod s ponudbo lokalnih pridelkov, izdelkov in storitev ter programom za vse generacije.

Najprej v središču, nato v Šturjah

Osrednji dogodek bo ta konec tedna na Lavričevem trgu oziroma v šotoru v grajskem vrtu. Prihodnja dva vikenda pa bo dogajanje na ploščadi pred klubom Baza v nekdanji vojašnici. Okrog tega se je na družabnih omrežjih in tudi na ulici med Ajdovci vnela vroča polemika. “Krivec” za selitev dela dogajanja v Šturje naj bi bila civilna iniciativa Lavričev trg (CILT), ki so jo ob nedavni razpravi o celoviti prenovi mestnega jedra ustanovili prebivalci Lavričevega trga in starega mestnega jedra ter lastniki poslovnih objektov v tem območju. CILT naj bi kot stranka v postopku pri pridobivanju dovoljenj na upravni enoti postavil nemogoče pogoje in zahteve in s tem ogrozil celotno prireditev.

Po napovedih organizatorja se bodo na glasbenem odru prihajajoče tri vikende zvrstili Alya, Čuki, Antioksidanti, Balkan Boysi, Nuša Derenda, Ribič Pepe, ansambel Akordi in Magnifico. Osrednje družabno dogajanje bo to nedeljo. Dopoldne bo likovna delavnica Burja in sejem, popoldan bodo popestrili tamburaši in pihalna godba, otroke bo zabaval ribič Pepe, odrasle pa ansambel Akordi, organizator napoveduje še ognjemet. Športni utrip bosta dodala 13. teniški turnir za odprto prvenstvo Ajdovščine in sedmi turnir v futsalu.

Slabe izkušnje

V civilni iniciativi odgovarjajo, da je vir težav glede prireditve Ajdovščina v maju v občinskem razpisu za sofinanciranje prireditev v letu 2015. Pogoj za sofinanciranje je namreč, da se morajo prireditve odvijati na Lavričevem trgu oziroma v šotoru na grajskem vrtu. “Ob izbiri izvajalca bi morala občina zavrniti vse prijave, ki imajo v programu koncerte, ki zahtevajo ozvočenje. Izvedba prireditev z ozvočenjem zaradi zakonskih in podzakonskih določb na teh dveh lokacijah ni mogoča. Stanovalci so več let prenašali kršitve njihovih pravic in gluhost občinskih organov, vendar vsakomur nekoč zmanjka potrpljenja. Zato so se letos odločili, da svoje pravice zavarujejo z udeležbo v upravnih postopkih,” pojasnjuje pravna pooblaščenka CILT Danila Žorž.

“Govorice o postavljanju nemogočih pogojev ne držijo. Naš cilj ni nasprotovanje, ampak dogovor o tem, kaj sodi v ta prostor in kaj ne,” nam je pojasnila ena od stanovalk in članic civilne iniciative. V iniciativi odgovarjajo, da prireditve niso in ne želijo blokirati. Kot pravijo, so za to, da je osrednja prireditev na trgu, zaradi slabih izkušen iz preteklosti pa so proti koncertom in popolnoma komercialni vsebini na grajskem vrtu, ki je od hiš najbližjih prebivalcev oddaljen le nekaj metrov. Zadovoljni so, da so se slednjič le dogovorili in bodo koncerte premaknili pred klub Baza. Kot zatrjujejo, ni nobenega razloga, da bi kakorkoli ovirali pridobitev dovoljenj za prireditev.

Selitev dela dogodkov v Šturje je organizatorju povzročilo dodatne stroške in delo, a Jože Brecelj je prepričan, da se je bilo vredno potruditi.

“Upam, da težav v prihodnje ne bo”

“Ajdovci si nedvomno zaslužijo to prireditev in popestritev dogajanja v mestu. Zato sem vztrajal, kljub temu, da so bili zadnji dnevi res naporni. Upam, da se bodo zadeve uredile in da v prihodnje organizatorji prireditev v mestu ne bomo imeli takih težav.”

Predstavniki iniciativnega odbora so se z županom dogovorili za ponovni sestanek in nadaljnjo iskanje dogovora tudi glede prometne ureditve Lavričevega trga.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano