Nočejo, da bi pohodniki zgrešili zanimivosti

Pobuda vipavskih športnih in turističnih zanesenjakov za označitev kolesarskih in pohodniških tras po Nanosu je, kot kaže, padla na plodna tla, saj ima načelno podporo občine. Denar bodo iskali na razpisu. Če ne bodo uspeli, pobudniki upajo, da 30.000 evrov predvidenih stroškov ne bi smelo biti prevelik zalogaj za občinski proračun. Veliko dela na terenu bodo opravili prostovoljno.

Podobne oznake kot v vipavskih plezališčih bi postavili tudi 
na Nanosu.
Podobne oznake kot v vipavskih plezališčih bi postavili tudi na Nanosu. 

VIPAVA > Planota Nanos je med kolesarji in tudi pohodniki od blizu in daleč priljubljena destinacija. A turistični delavci, ki promovirajo kolesarjenje po tem delu Vipavske doline, in ostali ponudniki opozarjajo, da se številni gostje pritožujejo nad slabo oziroma pomanjkljivo označenimi potmi. Ni jih namreč malo, ki na cestah in poteh zaidejo ali zgrešijo najbolj mikavne in zanimive točke. Zato so se v Športnem društvu Tura in v Planinskem društvu Vipava odločili, da prevzamejo pobudo v svoje roke, pri tem seveda računajo na pomoč občine.

Kot pravi eden d pobudnikov projekta, vrhunski alpinist, športni plezalec in gorski vodnik z mednarodno licenco Dejan Koren iz ŠD Tura, jim dodaten zagon dajejo odlični odzivi plezalcev in drugih obiskovalcev plezališč Tura in Bela, kjer so podoben projekt izpeljali pred tremi leti. “Obisk se je izjemno povečal in lahko se pohvalimo, da imamo tudi v slovenskem merilu dve bolje urejeni plezališči, primerni za družine z otroki, rekreativce in profesionalce. Večji obisk se pozna tudi pri številu nočitev v naši občini,” pojasnjuje Koren.

Nadejajo se, da bo podobno pozitiven učinek imel tudi projekt označitve planote Nanos. Med uporabniki imajo v mislih predvsem pohodnike in gorske ali turne kolesarje, saj dajejo prednost “zelenemu turizmu”. Pri tem bi označili že obstoječe poti, kolovoze in planinske poti.

V idejni zasnovi so predvideli približno 90 kažipotov na križiščih poti, ob nanoških ledenikih, na Pleši in na drugih zanimivih lokacijah nameravajo postaviti informacijske table, na razglednih točkah pa klopce za počitek. V zasnovo so vključili še ureditev in obnovo plezališča na Pleši, izdelavo brošure in zemljevida za kolesarje in pohodnike ter spletne strani in drugih promocijskih materialov. “Materialne stroške ocenjujemo na približno 30.000 evrov, delo na terenu bomo prostovoljno opravili člani planinskih in športnih društev,” pravi Koren. Dodaja tudi, da se bodo dela lotili profesionalno, v sodelovanju z Zavodom za varstvo narave in Društvom za opazovanje in proučevanje ptic ter z drugimi ustanovami.

Občinski svet in župan sta pobudo načelno podprla, zdaj pa lovijo razpisni rok ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Če jim tam ne uspe, se zanesenjaki nadejajo, da se bo 30.000 evrov našlo tudi v občinskem proračunu. Drugače bo do izvedbe preteklo še dve leti ali več. Tega pa si ne želijo, saj nameravajo že spomladi 2016 ob tekaški vzdržljivostni preizkušnji organizirati tudi kolesarsko.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano