Noč prebedeli, včeraj vsi čistili

V Baški grapi ne pomnijo podobne hude ure, kot so jo doživeli okoli treh ponoči med torkom in sredo. Hkrati so v hudem nalivu grmeli plazovi in poplavljale reke po dolini. Na srečo žrtev ni bilo, materialna škoda bo velika.

Stojan Šorli iz Kneže je pokazal, kako visoko je segala voda, ki je uničila lokalno cesto  Foto: Neva Blazetič
Stojan Šorli iz Kneže je pokazal, kako visoko je segala voda, ki je uničila lokalno cesto  Foto: Neva Blazetič

BAŠKA GRAPA > “Po drugi uri sem še pogledala okoli hiše, ob treh je z grozljivim grmenjem prihrumel plaz po grapi nad hišo, da smo lahko veseli, da smo celi. Vse se je zgodilo v nekaj sekundah,” je včeraj pretreseno pripovedovala Valentina Kos iz Zarakovca pri Koritnici, ki je hišo pred vdorov murastega toka reševala skupaj s sinom Andražem. Zasulo je avtomobil ob hiši, drugega pa poškodovalo. Ugotoviti bodo morali, ali je življenje tam še varno. Kot pravi Kosova, je grapa suha, občasno se privali kamenje. Podjetje Hudournik je že raziskovalo problem. “Obljubljali so sanacijo, pa se nič ni zgodilo,” je razočarana. Nad hišo visi še razpokano skalovje.

Mnogo ogroženih hiš

“Zaradi plazov je mnogo hiš ogroženih, toda izselili smo le eno starejšo žensko, na preostalih domačijah so s pomočjo gasilcev in sosedov čistili naneseni material,” je povedal poveljnik tolminske civilne zaščite in gasilske zveze Jože Dakskobler, ki se je prebijal iz Podbrda navzdol.

Grapa je bila v včerajšnjem sončnem vremenu kot razrito mravljišče. Vsi so hiteli, kidali, čistili zalite in umazane kleti. Pri hišah Sandija Kokošarja in Maksa Čufra na Grahovem ob Bači, med katerima je pridrvel plaz in prodrl v kleti, so v garažah odkopavali dva avtomobila. Tretji je bil zatrpan pod cesto.

Na sotočju Bače in Koritnice je nastalo veliko jezero. Debla so se zagozdila pod mostom. Šele popoldne so jih uspeli odstraniti. Kleti bližnjih hiš je zalilo.

Delavci cestnega podjetja so z mehanizacijo kot po tekočem traku odstranjevali plazove, ki so se vrstili eden za drugim.

Šele sredi dneva so se prebili skozi plaz med Grahovim in Koritnico. Murasti tok je pridrvel po Brizni grapi in spotoma zmlel še strojnico male elektrarne v lasti gostilničarja Erika Brišarja.

Uničilo mu je tudi drugo, na Bači. Čeprav jo je zalilo, pa ni poškodovalo He Zarakovec, ki je s svojim jezom preprečila še hujšo škodo po Bači navzdol.

Podbrdo je bilo povezano le na gorenjsko stran, ker tudi vlaki niso vozili. Zaradi plazov so bile nedostopne številne vasi - Temljine, Rut in Grant, Stržišče, Kneške Ravne....

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano