Troštovi napotki aktualni še danes

Colčani so se z odkritjem spominske plošče ob 150. obletnici rojstva spomnili na rojaka, učitelja, pisatelja, avtorja strokovnih pedagoških tekstov in vsestranskega kulturnega delavca Iva Trošta (1865-1937). V njegovi zapuščini je vsaj 360 naslovov krajših in daljših literarnih in strokovnih zapisov.

Na Colu so se poklonili spominu na učitelja in pisatelja Iva 
Trošta. Foto: Alenka Tratnik
Na Colu so se poklonili spominu na učitelja in pisatelja Iva Trošta. Foto: Alenka Tratnik

COL > V Orešju, zaselku Cola, so se s slovesnostjo poklonili spominu na rojaka Iva Trošta. Rodil se je leta 1865 v Orešju, umrl pa leta 1937 v Ljubljani. Namesto za trgovca, kar je bil njegov oče, se je izučil za učitelja, služboval je na Ustjah, Razdrtem in v Tomišelju pri Igu, kjer se je kot nadučitelj upokojil. Čeprav ga je pot vodila iz domačega kraja in se je sled za njim skoraj izgubila, ga domačini niso pozabili.

Na pobudo nekdanje Colčanke in učiteljice Marije Damiani Gerljevič s Sicilije in sedanjega gospodarja Troštove domačije, Viljema Kavčiča, oba sta tudi slovesno odkrila ploščo, so se v Kulturno umetniškem društvu Razpotje in v OŠ Col odločili, da ob 150. obletnici njegovega rojstva postavijo spominsko ploščo, ki bo nanj spominjala tudi naslednje rodove.

Učitelja, pisatelja, avtorja strokovnih pedagoških tekstov, zborovodjo in vsestranskega kulturnega delavca je predstavila domačinka Marija Bajc, ki je Troštovo delo podrobneje obravnavala v svoji diplomski nalogi. Troštova zapuščina obsega več kot 300 naslovov krajših in daljših zapisov. Literarne in strokovne članke o pedagoškem poklicu in vzgoji je objavljal v vodilnih revijah takratnega časa, med drugim v Domu in svetu, Ljubljanskem zvonu, tržaški Edinosti, Učiteljskem tovarišu, Zvončku in Angelčku. Prijateljeval je s Frančiškom Lampetom in Zofko Kveder. Njegova dela po besedah Bajčeve izražajo veliko ljubezen do domovine in še posebej do domačih krajev, poudarjal je etičnost. “Kot učitelj pa se je zavedal, da se delo učitelja ne more in nesme začeti in končati v šoli,” je o Troštu še povedala Marija Bajc. In kot je dodal ravnatelj OŠ Col Rajko Ipavec, je lahko Trošt vzor današnjim učiteljem. Colčanom je pri postavitvi obeležja pomagala občina Ajdovščina, podžupan Alojz Klemenčič pa jim je ob tej priložnosti izrekel zahvalo za negovanje spomina na pomembne rojake. Kot je napovedal predsednik KUD Razpotje Mitja Benčina, pa z odkritjem obeležja zgodba o Ivu Troštu na Colu še ni končana. AT


Najbolj brano