Nikogar ne bodo silili

Briški svetniki so podprli ustanovitev skupnega zavoda za turizem šestih občin Goriške. Tudi v Novi Gorici so ga že, košarico pa je dobil v Šempetru in Kanalu. “Nikogar ne bomo silili zraven. V zavod bomo povezali občine, ki si to želijo. Ostale se lahko priključijo kasneje,” vodja kabineta novogoriškega župana Andrej Markočič potrjuje, da projekt ni zamrl.

Vodja kabineta novogoriškega župana Andrej Markočič Foto: Leo Caharija
Vodja kabineta novogoriškega župana Andrej Markočič Foto: Leo Caharija

BRDA > Projekt zavoda šestih občin se spomladi ni začel, kot sta upala novogoriški župan Matej Arčon in njegova desna roka Andrej Markočič. V Novi Gorici so ustanovitev, čeprav ne brez pripomb, potrdili, a so jo v Šempetru in Kanalu zavrnili. Motila jih je predvsem delitev stroškov, ker bi občini, ki ne stavita ravno na turizem, plačevali nesorazmerno veliko, predvsem pa so poudarjali, da bi morali najprej imeti strategijo turističnega razvoja in šele nato ustanoviti zavod.

Po dveh zavrnitvah je projekt zastal. Do predsinočnjim, ko so idejo na mizo dobili svetniki v Brdih, kjer je turizem paradni konj. Ni skrivnost, da je župan Franc Mužič zavodu, ki bi se ukvarjal s skupnima trženjem produktov in promocijo, naklonjen. Enako razmišlja večina svetnikov, ki je ustanovitev podprla. Predlagali so, da bi zajel širše območje, ne le Goriške, da v.d. direktorja, ki bo pripravil strategijo, ne bi imenovala politika, in da bi v svetu zavoda bilo več predstavnikov zasebnega sektorja. “Seveda je ambicija, da bi povezali širše območje,” pravi Markočič, ki je po dveh zavrnitvah bolj optimističen. “Pomembno je, da so zavod podprli v Brdih, kjer imajo izdelano turistično zgodbo in so na tem področju ogromno naredili. Če čutijo potrebo po povezovanju, je to dober signal tudi za ostale,” poudarja in napoveduje, da se bodo kmalu o tem pogovarjali na svetih občin Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko.

Nameri, da bodo imenovali v.d. direktorja, ki bo z ekipo pripravil strategijo, se ne bodo odpovedali. Prav to je motilo Šempetrce in Kanalce. “Z ustanavljanjem zavoda bomo šli naprej, morda bomo stopili še do katere občine v širšem prostoru. O delitvi stroškov se lahko pogovarjamo. Nikogar ne bomo silili, da se pridruži, povezale se bodo občine, ki vidijo v tem pozitivne učinke. Če bo zavod dobro delal, in to je odvisno tudi od ljudi v njem, se bo morda priključili še ostali. Vrata so odprta,” pravi Markočič. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano