Nihče ne bi bil svetnik

Predčasne volitve za člane sveta KS Bilje, ki naj bi bile 2. oktobra, bodo verjetno preklicane, saj nihče ni vložil kandidature. Rok so podaljšali do torka, a je malo verjetno, da bo odziv.

    Naloge KS je prevzela občina, uradne ure ostajajo enake.  Foto: Alenka Ožbot
Naloge KS je prevzela občina, uradne ure ostajajo enake.  Foto: Alenka Ožbot

BILJE > Rok za vložitev kandidatur za člane sveta KS Bilje je potekel v sredo ob 19. uri. Občinska volilna komisija ni prejela niti ene kandidature. “Rok smo podaljšali do prihodnjega torka. Če ne bo vloženih kandidatur, bodo volitve preklicane,” razlaga predsednica volilne komisije Mateja Budin. Župan Mauricij Humar pa pravi, da bodo po preteku novega roka na občini preučili, kako naprej.

Župan lahko razpiše nove predčasne volitve, če jih ne bo, bodo naloge in pristojnosti KS do lokalnih volitev čez dve leti v rokah Občine Miren-Kostanjevica. Ta jih je prevzela že v začetku poletja, ko se je svet KS samorazpustil, saj so odstopili štirje od sedmih članov. Prvi je že kmalu po lokalnih volitvah novembra 2014 odstopno izjavo podal Istok Saunig, konec lanskega oktobra mu je sledila takratna predsednica sveta KS Karla Žniderčič in je vodenje novembra prevzela članica sveta Ingrid Praznik. Kljub okrnjeni sestavi je svet KS v prvih mesecih letošnjega leta še lahko deloval, aprila pa sta ga zapustila še dva od preostalih petih članov, in sicer Tjaša Močnik in Ladislav Orel. Poleg predsednice Praznikove sta ostala le še podpredsednik Martin Kofol in članica Tanja Podgornik, vsi trije pa so želeli nadaljevati z delom.

Občinski svet je junija sprejel ugotovitveni sklep o prenehanju mandata sveta KS Bilje in župan je razpisal predčasne volitve. Ki pa so pod vprašajem, saj kandidatov ni.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano